1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maanomistajien erimielisyys jarruttaa Kittilän tulvapengertä

Jo yli kymmenen vuotta on Kittilässä odotettu kirkonkylää ja Pakatin aluetta suojaavaan tulvapenkereen rakentamista. Ounasjoen vartta myötäilevän penkereen rakentaminen edellyttäisi maanomistajien yksimielisyyttä, sanoo Kittilän kunnan tiemestari Jari Kinnunen.

Kittilän kirkonkylää ja Pakatin aluetta suojaava Ounasjoen tulvapenger maksaisi noin kolme miljoonaa euroa. Kustannukset jakautuisivat puoleksi kunnan ja valtion kesken. Pengertä ei ole rakennettu. Kittilässä on luotettu hyvään tuuriin. Kuva: Esko Puikko / Yle

Sysäyksen suojapenkereelle antoi vuoden 2005 suurtulva ja sen aiheuttamat vahingot. Kittilän kunnan tiemestarin Jari Kinnusen mukaan maanomistajilla on erimielisyyttä lähinnä maisemahaitoista.

– Niin... yksituumaisuudesta tässä on lähdettävä. Meillä ei ole lakia, joka sallisi pakkokeinon tällaisessa tapauksessa, Jari Kinnunen sanoo.

– Kyllä tästä suojapenkasta kuitenkin kovasti keskustellaan, että on se sillä tavalla esillä ja olletikin näin keväisin. Tietynlainen jännäysmomenttihan tuo tulva aina on, kuten nytkin.

Hyvällä tuurilla on menty

Kittilässä on luotettu hyvään tuuriin. Ounasjoen tulviminen Kittilän kirkonkylän kohdalla näyttää nytkin siedettävältä. Vesi on noin 80 sentin päässä vahinkorajasta ja pinnan nousu on asettunut. Silmälläkin näkee, että vuoden 2005 tilanteesta ollaan vielä kaukana. Törmissä on varaa.

– Mutta mitä tuolta yläperältä on tulossa? Siellä maastossa on lunta vielä kovasti. Toivottavasti hyvä tuuri jatkuu, eikä tästä pahempaa tulvaa synny. Valmiudessa täytyy tietysti olla.

Kolmen miljoonan suojapenger

Kittilän kirkonkylää suojaava tulvapenger maksaisi noin kolme miljoonaa euroa. Kustannukset jakautuisivat puoleksi kunnan ja valtion kesken.

– Jos toimeen joskus tartutaan, niin se jo melkein edellyttää uutta suunnittelua tai ainakin ainakin olemassa olevien toimenpiteiden perusteellista päivittämistä. Viimeiset pari vuotta pengerhanke on ollut ihan jäissä. Rahaa rakentamiseen ei ole varattu, sanoo kunnan tiemestari Jari Kinnunen.