1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kolarin vastaanottokeskuksessa sovitellaan tyytymättömyydestä aiheutuneita kiistoja

Maahanmuuttoviraston edustajat olivat maanantaina paikalla, kun vastaanottokeskuksen johdon ja asukkaiden erimielisyyksiä soviteltiin. Satakunta asukasta protestoi viime viikolla olojaan marssimalla kylttien kanssa vastaanottokeskuksen pihalla.

Kolarissa aikaa kulutettiin vesipiippujen äärellä. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön ylitarkastaja Jaana Karhu kuvailee kokouksen tunnelmaa rauhalliseksi ja rakentavaksi. Vastaanottokeskuksen asukkaat kritisoivat eniten vastaanottorahan pienuutta. Kolarin vastaanottokeskuksessa vastaanottoraha on 90 euroa, koska asukkaille tarjotaan ruoka. Jos vastaanottokeskuksessa olisi keittiö, jossa asukkaat voisivat toiveidensa mukaan tehdä ruoan itse, vastaanottoraha olisi 300 euroa.

Asukkaiden mielestä tarjottu ruoka on lisäksi laadultaan heikkoa.

Myös pienen Kolarin syrjäinen sijainti turhautti. Ylitarkastaja Karhu ymmärtää Lähi-idän suurkaupungeista tulleiden tuntemuksia.

– Kun ajatellaan, että olet noin syrjässä ja odotat, etkä tiedä koska jotain tapahtuu niin turhautumisen ymmärtää. Odottaminen ei tee kenellekään hyvää, toteaa Karhu. Hän kertoo, että osa Kolarin irakilaisista ja afgaaniasukkaista on odottanut turvapaikkapäätöstä jo kahdeksan kuukautta.

Ramadanin ruoat valmistetaan yhdessä

Vanhaan hotellin pikavauhtia perustetun vastaanottokeskuksen tilannetta alettiin selvittää heti ulosmarssin jälkeen viime torstaina. Sovitteluun on osallistunut Kemin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Virpi Pakisjärvi. Hän kertoo, että toistaiseksi ainoa konkreettinen muutos liittyy ramadan-paastokuukauden aikaiseen ruokahuoltoon.

– Sovittiin, että he pääsevät itse mukaan valmistamaan ravitsevampia ruokia, joita he ramadanin aikaan syövät, jotta jaksavat päivisin paastota, Pakisjärvi kertoo. Vastaanottokeskuksessa ruokahuolto luvattiin järjestää niin, että ruokaa on tarjolla kun päivittäinen paastoaika illalla loppuu.

Muista konkreettisista muutoksista ei vielä ole sovittu, mutta keskustelut asukkaiden ja työntekijöiden välillä Pakisjärven mukaan jatkuvat.

Joidenkin Kolarin vastaanottokeskuksen asukkaiden 90 euron suuruista vastaanottorahaa on leikattu. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että  vastaanottorahasta voidaan leikata korkeintaan 20 prosenttia kahden kuukauden ajan, mikäli turvapaikanhakija ei osallistu lain velvoittamiin suomen kielen tunteihin ja vastaanottokeskuksen työtoimintaan.