1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Halla ei tuhoa koko mustikkasatoa – mustikka voi tehdä toisen kukinnon tuhoutuneen tilalle

Ensi yöksi on luvassa hallaa koko maahan ja mustikka kukkii Keski-Suomea myöten. Nyt pelätään, että halla vie viimeisetkin piirakkamarjat. Marjastajien ei ole syytä vaipua synkkyyteen, sillä pakkasen puraisema mustikka voi tehdä toisen kukinnon tuhoutuneen tilalle.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Torstain vastaiseksi yöksi on luvassa hallaa koko maahan ja jopa pikku pakkasta aina Keski-Suomea myöten. Lämmin toukokuu on saanut mustikan kukkimaan tavallista aikaisemmin. Nyt mustikka kukkii keskistä Suomea myöten, etelässä jopa runsaasti.

Nyt povattu hallayö onkin herättänyt huolta marjastajissa. Onko kesän mustikkasato menetetty?

– Mustikan kukka ei hallasta tietenkään hirveästi tykkää. Jos menee useamman asteen pakkasen puolelle, kukat kuolevat. Täytyy kuitenkin muistaa, että meidän marjakasvit ovat varsin hyvin sopeutuneet pohjoisiin oloihin. Ei se missään nimessä marjasadon tuho ole. Mustikka voi reagoida siihen sillä tavalla, että se tekee toisen kukinnon tuhoutuneen tilalle, Luonnonvarakeskuksen vanhempi  tutkija Rainer Peltola lohduttaa.

Peltolan mukaan mustikka ei varsinaisesti tee uutta kukintoa tuhoutuneen tilalle. Kyse on samasta kukinnasta, mutta koska kukkasilmut aukeavat aina eriaikaisesti niin jos varsinkin kukinnan alussa pakkanen puraisee ensimmäiset auenneet kukat hengettömiksi, sama varpu ehtii pukata uusia kukkia silmuista jotka eivät ole olleet vielä pakkasen aikana auki. Silmut kestävät kylmää huomattavasti paremmin kuin auenneet kukat.

Kukat eivät kerro sadon suuruutta

Etelässä mustikka kukkii parhaillaan suorastaan runsaasti. Peltolan mukaan kukkien määrästä ei suoraan voi ennustaa tulevan sadon suuruutta.

– Siinä on vielä monta mutkaa matkassa. Sato riippuu myös siitä, paljonko riittää pölyttäjiä, Peltola sanoo.

Mustikka voi reagoida siihen sillä tavalla, että se tekee toisen kukinnon tuhoutuneen tilalle.

Vanhempi tutkija Rainer Peltola

Muutamia hallaoitä pahempi uhka tulevalle mustikkasadolle on mennyt, lumeton talvi. Peltolan mukaan pakkanen pääsi  alkutalvesta vaurioittamaan mustikanvarpuja.

– Mustikka tarvitsee muutamia kymmeniä senttejä lunta suojakseen. Nyt voi näkyä ruskeita kasvustoja. Mutta jos kasvupaikan vieressä on ollut vaikka jäästä vapaa järvi, on se voinut toimia patterina kasvustolle, Peltola sanoo.

Mustikka on ensimmäinen kukkiva metsämarja. Seuraavaksi kukkii puolukka kesäkuussa. Puolukan sato onkin vakaampi myöhäisemmän kukinnon vuoksi. Hillan kukintaa jännitetään varsinkin Lapissa, soiden herkku kukkii juhannuksen tienoilla.

_Juttua tarkenenttu mustikan uuden kukinnan osalta 12.5. klo 5.27.                                   _