Hyppää sisältöön

Etelä-Konneveden kansallispuisto kehittyy – uusi matkustaja-alus vesille, luontopolku ja kotalaavu valmistuivat

Vuonna 2014 perustetun Etelä-Konneveden kansallispuiston palvelut kehittyvät hyvällä vauhdilla. Maanantaina järvellä aloitti liikennöinnin 50 hengen matkustaja-alus Autere. Kesäkuussa Metsähallitus avaa Vuori-Kalajan kotalaavun ja luontopolun. Lokakuun loppuun mennessä uudet laavut nousevat Enorantaan, Pyysaloon, Lapinsaloon, Kaituriin ja Keskilahteen.

Autereen kyytiin mahtuu 50 risteilijää. Kuva: Matti Huuskonen

Autere on Konneveden ensimmäinen varsinainen matkustaja-alus. Matti HuuskonenMVH-Palveluista (siirryt toiseen palveluun)testasi viime kesänä risteilypalveluja vuokra-alus Sadulla. Lisäksi Huuskonen rakennutti ison työlautan, jolla pystyy kuljettamaan saaristoon henkilöitä, rakennustarvikkeita ja jopa kaivinkoneen.

Kauppaa hierottiin koko talvi.

Matti Huuskonen

– Ikäni olen Konneveden rannalla pyörinyt. Syntymäkoti on sataman tuntumassa. Isä oli aikoinaan Kymin Uittoyhdistyksen palvelussa ja vei mennessään vesille, kertoo Matti Huuskonen.

Vuokra-aluskokeilun innoittamana ja muutaman valvotun yön jälkeen Huuskonen päätti hankkia saaristolaivana toimineen Autereen Paraisilta.

– Kun saatiin tieto kansallispuistosta, niin kyllä se sytytti. Monta yötä valvottiin, että uskaltaako lähteä mukaan. Autere onneksi löytyi jo viime syksynä. Kauppaa hierottiin koko talvi ja nyt ollaan vaiheessa, että ensimmäinen risteily koululaisten kanssa on tehty, iloitsee Huuskonen.

Kaikki kunnanjohtajat risteilylle

Maanantain neitsytristeilyllä Autereen kyydissä oli nelisenkymmentäKonneveden koulujen kuudesluokkalaista. Kesäkuussa risteilylle lähtevät lähes kaikki Keski-Suomen kunnanjohtajat. Varauksia ovat tehneet myös eläkeläisryhmät, työpaikkaporukat, kyläyhdistykset, kalastuskunnat ja erilaiset järjestöt.

Pidempiä risteilyjä myös Viitasaaren, Pielaveden ja Iisveden satamiin asti.

Matti Huuskonen

– Kesän myynti on ollut täysin positiivinen yllätys. Kesä- ja heinäkuu on jo lähes loppuunmyyty. Risteilykausi jatkuu pitkälle syksyyn kysynnän mukaan, iloitsee Huuskonen.

Lyhyimmät risteilyt ovat kahden tunnin risteilyt Konneveden satamasta. Neljän-viiden tunnin risteilyn ohjelmaan kuuluu perinteinen savolainen muikkukeitto maastossa.

– Kesän aikana pyritään tekemään pidempiä risteilyjä myös Viitasaaren, Pielaveden ja Iisveden satamiin asti. Neiturin kanavaristeilyt tulevat myös mukaan.

Etelä-Konneveden kansallispuiston maisemia verrataan Inarinjärveen. Kuva: Matti Huuskonen

Autere risteillyt Paraisilla ja Näsijärvessä

M/S Autere on Uudenkaupungin Työveneen vuonna 1985 rakentama matkustaja-alus. Ennen Paraisia 15-metrinen Autere risteili Tampereen Näsijärvellä nimellä Pyynikki 2. Alus kykenee 11 solmun eli 20 kilometrin tuntinopeuteen, joka on sopiva vauhti luonnonkatselemiseen.

Luontohan on lähes Inarijärven verrattavaa.

Matti Huuskonen

– Luontohan on Konnevdellä lähes Inarijärven verrattavaa jylhää ja karua kalliomaisemaa. Järvestä saadaan puhdasta vettä juotavaksi ja kalakeittoon liemeksi. Ei kai tämä tästä voi parantua, kehuu Huuskonen.

Venematkailuyrittäjänä Huuskonen toivoo Konnevedelle lisää rantautumispaikkoja isolle alukselle. Tällä hetkellä valmiit laiturit ovat Kivisalmessa, Konneveden satamassa ja Neiturin kanavalla. Metsähallituksella on vireillä ison laiturin rakentaminen kansallispuiston mannerosan läheisyyteen.

– Siitä päästään jatkamaan veneretken jälkeen vaikka vaeltamalla Kalajavuorelle. Rautalampi on myös parhaillaan rakentamassa Hanhitaipaleen kalasatamaan uutta laituria, tietää Matti Huuskonen.

Luontopolku ja kotalaavu valmiina

Vuori-Kalajan luontopolku, kotalaavu ja nuotiopaikan rakenteet ovat jo käytettävissä. Metsähallitus järjestää kotalaavun ja luontopolun avajaiset kesäkuun 15. päivä. Kalajan luontopolku alkaa Kalajan pysäköintialueelta. Se on 4,6 kilometriä pitkä ja tasoltaan vaativa reitti, joka vie huikeisiin maisemiin Kalajanvuoren laelle. Muiden puiston taukopaikkojen rakennustyöt valmistuvat myöhemmin tänä vuonna.

Etelä-Konneveden taukopaikkojen rakennusurakan on voittanut raahelainen Kopsan Sähkö ja Rakennus Oy. Hirsikehikoiden pystytys maastoon alkaa heinäkuun alussa. Ensimmäisenä nousee Enonrannan kotalaavu, toisena Pyysalon laavu, kolmantena Lapinsalon kotalaavu, neljäntenä Kaiturin laavu ja viimeisenä Keskilahden tulentekopaikka. Valmista on tarkoitus tulla lokakuun loppuun mennessä.

Yrittäjä Pasi Tuomikoski työstää Enonrannan tulevaa liiteri-käymälää. Kuva: Jere Ekosaari

Monta uutta laituria

Työn alla on myös laitureiden rakennusurakka. Lapinsalon laituri uusitaan ja uuteen kotalaavuun pääsee myös pyörätuolilla. Kellarinlahden niemenkärkeen on tulossa laiturit matkaveneille. Pohjois-Lanstun saareen rakennetaan rantautumispaikka karsikkoon tutustuvia varten. Lisäksi rakennetaan kanoottilaiturit Kaituriin, Keskilahteen sekä Kalajanjärven Kiertolahteen.

Enonniemen patikointireittien merkinnät valmistuivat jo viime vuonna ja viittojen pystytys toteutuu kuluvan kevään aikana. Tarjolla on kolme rengasreittiä: 4,6 kilometrin Kalaja kierros, 14 kilometrin Kolmen vuoren vaellus ja 2,6 kilometrin Loukkuvuoren lenkki. Myös veneilijät pääsevät nauttimaan patikoinnista ja Loukkuvuoren laelta avautuvista maisemista.

Tasoltaan vaativat reitit ovat jo päivittyneetRetkikartalle (siirryt toiseen palveluun).

.
.