1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ja USA:n hävittäjät yhteisessä taisteluharjoituksessa – "Vähän kuin painia toista konetta vastaan"

Ensi viikolla ilmavoimien yhteinen lentoharjoitus huipentuu taisteluharjoituksiin, joissa kummallakin puolella on 8–15 konetta. Lennoilla harjoitellaan puolustusta sekä hyökkäystä.

Kotimaan uutiset
Sotalentokone Rissalassa.
Toni Pitkänen / Yle

Yhdysvaltalaisen Oregonin kansalliskaartin ja ilmavoimien lentäjät ovat harjoitelleet maanantaista lähtien Kuopion Rissalan tukikohdan harjoitusalueella. Kahden päivän ajan on tehty taisteluharjoituksia, joissa kaksi konetta taistelee toisiaan vastaan.

– Samalle harjoitusalueelle lähtee kaksi konetta, jotka ajavat toisiaan vastaan ilmataistelua. Siinä ratkotaan ohjaajantaitoja ja katsotaan, kuinka konetyypit pärjäävät toisiaan vastaan. Vähän kuin painia toista konetta vastaan, selventää everstiluutnantti Tomi Böhm.

Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon lentokoneita ilmaan samalle harjoitusalueelle

Tomi Böhm

– Puhutaan kaartotaistelusta eli näköetäisyyden päästä koneet pyrkivät ampumaan toisensa alas, tarkentaa Karjalan lennoston komentaja eversti Jari Mikkonen.

Koneissa ei ole ammuksia, mutta tietokonesimulaatioiden avulla voidaan vertailla, kumpi voitti taistelun.

Tulevina päivinä koneita lisätään harjoituksiin siten, että yksi kone taistelee kahta konetta vastaan, ja edelleen kaksi paria tai enemmän taistelee vastakkain. Ensi viikolla järjestetään suuremmat harjoitukset, jossa kummallakin puolella on kahdeksasta viiteentoista konetta. Lennoilla harjoitellaan puolustusta sekä hyökkäystä. Osaan lentokierroksista kuuluu myös tankkausharjoituksia.

Harjoituksissa on mukana kuusi yhdysvaltalaista Boeing F-15-hävittäjää ja yksi Boeing KC-135 -tankkauslentokone. Vierailulle osallistuu noin 150 yhdysvaltalaista. Ilmavoimilta harjoituksiin osallistuu kahdeksan Hornet-monitoimihävittäjää.

Everstiluutnantti Böhmin mukaan taistelut ovat olleet tasaväkisiä ja harjoitukset ovat sujuneet suunnitelmien mukaan.

Harjoitukset suuntautuvat Kuopion, Oulun, Rovaniemen, Kuusamon ja Kajaanin rajaamalle alueelle. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaiset lentäjät harjoittelevat tässä laajuudessa suomalaisesta tukikohdasta. Aikaisemmin F-15-hävittäjiä on käynyt laivuevierailulla Tampereen Pirkkalassa vuonna 1997.

Mukana myös ruotsalaisia lentäjiä

Harjoituksissa on mukana myös ruotsalaisia lentäjiä yhteisen Cross Border Training -harjoituksen aikana ensi viikolla. Tuolloin Karjalan lennoston lentäjät ja yhdysvaltalaiset harjoittelevat samalla puolella ruotsalaisia ja Lapin lennoston lentäjiä vastaan. Harjoituksessa suomalaiset ja yhdysvaltalaiset ovat torjuvana osapuolena.

– Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon lentokoneita ilmaan samalle harjoitusalueelle, jotta skenaariosta saadaan riittävän haastava ja monipuolinen.

Yhdysvaltain Oregonin kansalliskaartin laivuevierailun Karjalan lennoston tukikohtaan kestää 20. toukokuuta saakka.

Lue seuraavaksi