1. yle.fi
  2. Uutiset

Mitsubishi: Polttoaineenkulutusta vääristelty kaikissa automalleissa

Japanilaisen autonvalmistajan Mitsubishin valehteluskandaali laajenee. Yhtiö kuitenkin sanoo, että ulkomaille viedyissä autoissa noudatettiin sääntöjä.

talous
Mitsubishin johto kunmartaa tiedotustilaisuudessa Tokiossa.
Mitsubishin johto piti tiedotustilaisuuden Tokiossa keskiviikkona.Franck Robichon / EPA

Japanilainen autonvalmistaja Mitsubishi myönsi, että polttoaineen kulutustietojen vääristely on ollut aiemmin kerrottua laajempaa. Tähän asti vilppiä on myönnetty harjoitetun Japanin markkinoille valmistetuissa pikkuautoissa, niin sanotussa kei-luokassa.

Keskiviikkona yhtiö ilmoitti, että vastaavaa vilppiä epäillän tapahtuneen mahdollisesti kaikissa Japanissa myydyissä Mitsubishin automalleissa – niin tuotannossa olevissa kuin niissä, joiden tuotanto on jo lopetettu. Testejä vääristeltiin näyttämään kulutus pienemmäksi kuin se todellisuudessa oli.

Mitsubishi sanoo tehneensä kulutustestit sääntojen mukaan niissä autoissa, jotka valmistettiin vientiin.

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat määränneet siellä myytäviin Mitsubishin malleihin ylimääräisiä kulutustestejä.

Mitsubishi ei ole kertonut mahdollisista korvauksista. Polttoaineen kulutustietojen vääristely on Japanissa rikos, koska polttoainetta säästävistä autoista saa verovähennyksiä.

Mitsubishi-yhtymä jäi kiinni 15 vuotta sitten järjestelmällisestä autojen päästötietojen vääristelystä. Aikaisemmin, 1970-luvulla sen oli todettu peitelleen autojensa jarruvikoja ja polttoainetankkien putoamistaipumusta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi