Raaka voima ei riitä – painava potilas pistää sairaalasängyn ja hoitajan koville

Suurikokoisia potilaita siirtelevä sairaanhoitaja joutuu pahimmillaan kovaan kuormitukseen. Isojen potilaiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Kotimaa
Sairaanhoitaja kuljettaa potilasta sängyllä.
Karri Laihonen / Yle

Yli 200 kiloa painavan potilaan siirtäminen vaatii sairaanhoitajalta muutakin kuin raakaa voimaa.

– Hoitajat ovat kyllä aika kovilla, kun siirretään isokokoisia potilaita. Tarvitaan käsivoimia ja oikeita asentoja. Myös materiaalien pitää olla kunnossa, että potilas saadaan hyvin siirtymään, kertoo sairaanhoitaja Nina Kaukiainen.

Isompien potilaiden liikuttelussa käytetään liukulevyjä ja lakanoita, joissa on vähemmän kitkaa. Lisäksi sairaanhoitajien käytössä on esimerkiksi siirto- ja kattonosturi.

– Välineitä olisi hyvä olla enemmänkin, ettei tarvitse odotella potilaan kanssa jonkin laitteen vapautumista toisesta huoneesta. Koko ajan kuitenkin tulee enemmän isokokoisia potilaita.

Perinteiset sairaalasängyt kovalla koetuksella

Satakunnan sairaanhoitopiirissä tutkittiin suurikokoisten potilaiden liikuttamiseen liittyviä ongelmia reilun vuoden kestäneellä seurannassa. Esiin nousivat muun muassa tilojen ahtaus ja liian kevytrakenteiset sängyt.

– Rakenteissa oli hiukan ongelmia ja ovista ei tahdottu mahtua. Myöskään sänkyjen kantavuudet eivät oikein riittäneet painavimmille potilaille, toteaa työfysioterapeutti Kimmo Nygren.

Liian heppoiset sairaalasängyt ovat ongelma. Yli 150 kiloa painava potilas alkaa olla liian iso kuorma perinteiselle sairaalasängylle.

– Meillä on aika pitkä historia näistä sänkyjen hankinnoista ja siellä on joukossa huonokuntoisia ja kapeita sänkyjä. Tarve suuremmille ja kantavammille sängyille on kuitenkin selvästi olemassa.

Nygrenin mukaan Satakunnan sairaanhoitopiirissä tarvitaan sänkyjä, joissa on turvallista hoitaa 350 kiloa painavia potilaita.

Sairaanhoitajien fyysinen työ lisääntyy jatkuvasti

Työterveyttä uhkaavia riskejä pyritään jatkossa ehkäisemään uudenaikaisilla apuvälineillä ja kouluttamisella isokokoisten potilaiden oikeanlaiseen liikuttamiseen.

Sairaanhoitajien työergonomiaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Kun suuret ikäluokat edelleen vanhenevat, lisääntyy sairaanhoitajien fyysinen kuormitus entisestään.

– Kolmannes meidän sairauspoissaoloista liittyy tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Osa niistä aiheutuu tällaisesta vääränlaisesta kuormittumisesta. Meillä on siinä paljon tekemistä vielä edelleenkin, sanoo Kimmo Nygren.