Suomalaiset juhlivat 90-vuotiasta Yleisradiota jakamalla muistojaan – "Luulin uutistenlukijaa presidentiksi"

Syyskuun 9. päivänä tulee kuluneeksi 90 vuotta siitä, kun Yleisradio teki ensimmäisen radiolähetyksensä. Kun kuuluttaja Alexis af Enehjelm vuonna 1926 istui studioon ja kuulutti Suomen Yleisradion ohjelman alkaneeksi, alkoi myös suomalaisten ja Ylen yhteinen matka.

ilmiöt
Kari Toivonen lukee uutisia.
Yle Kuvapalvelu

Juhlavuoden kunniaksi Yleisradio haluaa kerätä suomalaisilta heidän omia Yle-tarinoitaan ja muistojaan. Juhlavuoden projektipäällikkö Mari Tähjä kertoo, että Yleisradion juhlavuodesta halutaan tehdä kaikkien suomalaisten juhla.

– On tärkeää, että suomalaiset kertovat merkittävistä kokemuksista itse. Ilman, että arvaamme ja tulkitsemme, mitkä voisivat olla tärkeimmät muistot ja tarinat vuosikymmeniltä, Tähjä kertoo.

Nainen ja tyttö kuuntelevat radiota.
Ennen televisiota radio keräsi koko perheen ympärilleen. Kuva 1940-luvulta.Yle Kuvapalvelu

Tarinoiden kerääminen aloitettiin huhtikuun alussa. Tähän mennessä verkon kautta on otettu vastaan yli 1250 ja puhelimitse yli 200 Yle-tarinaa. Tähjän mukaan jaettujen tarinoiden määrän lisäksi myös niiden lämmin sävy on yllättänyt iloisesti.

Oman tarinansa voi yhä jakaa. Kaikki tarinat myös luetaan ja tallennetaan. Jo saapuneita tarinoita on julkaistu verkossa Sinun tarinasi -sivustolla.

"Merisää piti aina kuunnella"

Juhalvuoden projektipäällikkö Mari Tähjän mukaan tarinoissa on korostunut radion tärkeä merkitys osana arkea ja juhlaa. Niin nykyiset kuin menneet radioäänet ja -ohjelmat muistetaan hyvin. Juuri radio on avannut kuulijoilleen ovia maailmaan.

“YLE-Puheen yöllinen elävä arkisto on kulkenut kanssani vuosia ympäri Suomea. Olen saanut matkustaa ympäri maailmaa, kuunnella tarinoita, henkilökuvia ja historian suuria muutoksia.”  Åke E

“Minun tärkein radioääneni on Yle Radio 1:n Jari Aula. Hän on konkari, jolta ei mene sormi suuhun vaikeitakaan vierasperäisiä sanoja tai nimiä ääntäessään. Hänen äänensä on lumoava.” H.T.

Myös television puolella tutut ruutukasvot ovat muodostuneet suomalaisille läheisiksi. Tv-kasvojen parissa on vartuttu ja ovat ne aiheuttaneet kummastustakin.

“Lapsena ihailin yli kaiken uutisten lukija Heikki Kahilaa miellyttävän äänen ja komeuden takia. Ihailuni meni niin pitkälle, että keräsin hänen kuviaan.”  Ihailija

“Kari Toivonen luki usein tv-uutisia 80- ja 90-lukujen taitteessa kun olin pieni tyttö. Olin vakaasti siinä käsityksessä, että mies on Suomen presidentti. Miksi hän olisi muuten ollut niin usein televisiossa puhumassa tärkeistä asioista?” Riina

– Sisällöt ovat myös lohduttaneet, tuoneet uskoa tulevaan ja auttaneet ratkaisemaan ongelmia, Tähjä summaa yhteen tarinoiden teemoja.

"Pyytäisin, ethän jätä minua nyt, kun tarvitsen Sinua hauraammaksi vanhentuneena, pelkäävänä. Kuljethan kanssani hamaan loppuu asti. Aamujen hartaudesta hyvänyöntoivotukseesi kuin kunnon elinikäinen kumppani!" Eila Ilenius kertoo Yle Radio 1:stä

Jommi Öunap merisääpurjehduksella.
Jommi Öunap merisääpurjehduksella vuosituhannen alussa.Seppo Sarkkinen / Yle

Ylen sisältöjä on vuosien varrella niin kuunneltu kuin katsottu yhdessä. Tämä näkyy vastaanotetuissa tarinoissa. Ylen sisältöihin liittyy muistoja vuodenajoista, yhdessä läheisten kanssa vietetyistä hetkistä sekä tunteiden koko kirjo.

“Olen nyt 17-vuotias, ja mieleeni ovat jääneet 2000-luvun alun kesäpäivät mummun, papan ja vanhempieni kanssa mökillämme saaristossa. Merisää piti aina kuunnella, koska isäni on innokas kalastaja, ja saaressa oli muutenkin tärkeää tietää, nouseeko tuuli yöllä, tai onko luvassa sadetta.” Lämpimiä muistoja

– Osa tarinoista on jo hyvin ikääntyneiden ihmisten. He ovat kulkeneet matkaa Ylen kanssa alkuvuosista lähtien. He eivät ole enää kertomassa meille tarinoita Yleisradiosta, kun täytämme 100 vuotta, Tähjä sanoo.