Menkää tapoihin, älkää tapoinenne – äidin neuvot ovat kantaneet 90-vuotiasta Elsa Mäkelää

Yhdeksänkymmentä vuotta on iso kasa kesiä, keväitä, syksyjä ja talvia. Eivätkä ne kaikki ole helppoja olleet, mutta elettyhän nekin on. Myös ne vaikeat ajat ja leppeät kesät ja kaikki siltä väliltäkin. Näin raamittaa elämäänsä Elsa Mäkelä, Kannuksen Marttojen kunniapuheenjohtaja.

ilmiöt
Elsa Mäkelä
Minna Mustonen / Yle

Kysyttäessä elämänohjeita Elsa Mäkelältä hyvään elämään, hän nauraa heleästi ja toteaa erilaisia elämänohjeita tulevan jo joka tuutista tarpeeksi asti. Erityisesti hän korostaa yhdessä olon merkitystä.

– Tärkeää olisi antaa arvo menneelle ja luottaa tulevaan. Äitini ohjeilla olen elämäni pärjännyt. Hän sanoi minulle aikanaan, että "Menkää tapoihin, älkää tapoinenne", hän summaa.

Sota-ajan nähneenä, lastenkotiakin johtanut ja miehensä omaishoitajanakin vuosia toiminut Elsa on toiminut koko elämänsä ajan Martta-työssä vapaaehtoisena.

– 7-vuotiaana liityin äitini avulla Marttoihin. Koko elämän olen jollakin tavoin yhdistykseen kuulunut, vaikka elämä on kuljettanut opiskelujen ja muiden takia milloin mihinkin.

Marttatyöstä Elsa-rouva on itselleen ammentanut luottamuksen yhteiskuntaa kohtaan. Toisaalta hän aprikoi nykynuorten tarvitsevan paljon tukea.

Eikä sitä vanhoissa päissä olevaa elämänkokemusta saisi unohtaa tai haaskata. Voisi tallettaa sen vaikka pilvipalveluihin, joista nuoret voisivat tiedon myöhemmin kerätä.

– Yhteisöllisyys ja talkootyö ovat jääneet menneisyyteen ja valitettavasti perheiden auttaminen on jätetty miltei kokonaan vapaaehtoisvoimille. Perheet tarvitsevat tässä ajassa paljon apua.

Elsa Mäkelä on nähnyt perheiden kasvun vuosikymmenten aikana. Seitsemänkymmentäluvulla hän oli perustamassa ensimmäistä päiväkotia Kannukseen ja toimikin viisitoistapaikkaisen päiväkodin johtajana vuosien ajan.

Vaikka nykymeno hitusen huolettaa, on hänellä vahva usko tulevaan.

– Suomessa on hyvä elämä. Joka aamu kiitoksella muistan, että meillä on hyvä maa hoidettavana. Meillä on paljon terveitä nuoria nousemassa. Uskomme ja jätämme tämän kauniin maan heidän hoitoonsa.

Vanhojen tiedot pilveen talteen

Eri ikäluokkien yhdessä toimiminen olisi erityisen antoisaa, vaikka ymmärrystä nuorille löytyykin.

– Eiväthän nuoret voi ymmärtää vanhoja ihmisiä, kun he eivät vielä ole vanhuutta kokeneet. Emmekä saisi olla niin erillämme. Kun on nuorten piirit, keski-ikäisten piirit ja seniorit. Vain yhdessä tekemällä oppisimme ja pystyisimme kuuntelemaan toinen toisiamme.

Mäkelä aprikoi elämänkokemuksen tallentamisen olevan tärkeää, vaikka sitten pilveen.

– Eikä sitä vanhoissa päissä olevaa elämänkokemusta saisi unohtaa tai haaskata. Voisi tallettaa sen vaikka pilvipalveluihin, joista nuoret voisivat tiedon myöhemmin kerätä. Sitten, kun aika on kypsä.