1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pitkäaikaishoito

Lapin vuodeosastojen hoitojaksot voitaisiin jopa puolittaa

Siirtämällä terveydenhoidon painopistettä laitoksista ja terveyskeskuksista ennaltaehkäisevään hoitoon voitaisiin Lapissa säästää huomattavasti rahaa ja resursseja. Tämä ja muitakin säästöratkaisuja on kehitetty loppuvuonna päättyvässä Lapin Sote-Savotassa.

pitkäaikaishoito
Potilas istuu vuoteella vuodeosaston käytävällä.
Tommi Parkkinen / Yle

Lapin Sote-Savotassa on kehitetty ratkaisumalleja, joilla esimerkiksi vuodeosastoilla tehtyjä hoitojaksoja voitaisiin vähentää jopa alle puoleen nykyisestä. Näin säästyneitä voimavaroja tulisi kohdistaa esimerkiksi kotihoitoon.

– Asiakasta ei enää siis hoidettaisi sairaalan seinien sisällä vaan hoitoa voitaisiin toteuttaa mahdollisesti paljon enemmän kotiympäristössä. Tällöin vuodeosastolle tultaisiin hakemaan lääketieteellinen hoito ja kuntouttaminen voitaisiin hoitaa kotona, sanoo Sote-Savotalle asiaa selvittäneen Synesa Solutions Oy:n toimitusjohtaja Toni Ruohonen.

Ruohonen korostaa, että ratkaisumallilla voisi olla tehokkaita vaikutuksia.

– Sairaansijojen määrä vähentyisi huomattavasti. Kun teimme sairaansija-arviointia niin kyllä se reippaasti yli puolella tai jopa kahdella kolmasosalla voisi vähentyä.

Säästyneitä resursseja ei kuitenkaan suoraan voitaisi muuttaa euroiksi, korostaa Ruohonen. Osa säästyneistä voimavaroista kuluisi kotihoitoon ja -kuntoutukseen, esimerkiksi henkilöstön koulutukseen.

– Kun painopiste pantaisiin enemmän sinne ennaltaehkäisevän työn puolelle niin siitä saataisiin se vaikuttavuus pitkällä juoksulla, Ruohonen muistuttaa.

Lue seuraavaksi