1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Eromuistoja ja aikamatkailua Aku Ankan malliin – kurkkaa Helsingin uudistuneeseen kaupunginmuseoon jo etukäteen

Senaatintorin kulmaan avautuvassa museossa on mahdollista tutustua Helsingin arjen historiaan erilaisten näyttelyiden muodossa tai hypätä vaikka keskelle virtuaalitodellisuutta. Myös valtavan some-suosion kerännyt Museum of Broken Relationships värittää avajaisia.

Virtuaalitodellisuuslasit antavat mahdollisuuden astua sisään elävään Helsinkiin.

Helsingin kaupunginmuseo avaa uuden museon Senaatintorin kulmalle perjantaina 13. toukokuuta. Se tarjoaa kuluttajalle monipuolisesti nähtävää ja koettavaa.

Avajaisten helmenä on ympäri maailmaa kiertänyt ja sosiaalisessa mediassa paljon näkyvyyttä saanut Museum of Broken Relationships, johon ihmiset ovat voineet toimittaa esineitä, jotka kertovat päättyneiden ihmissuhteiden tarinoita.

– Sieltä löytyy esimerkiksi viiden sentin kolikko. Se oli liimautunut kiihkeän lemmenleikin jälkeen toisen osapuolen pakaraan ja sieltä se sitten löytyi, kertoo museolehtori Sauli Seppälä.

Museonjohtaja Tiina Merisalo näkee kuitenkin, että museolla voi olla paljon muitakin käyttötapoja, kuin vain mennä katsomaan vitriinissä makaavia teoksia.

Tavoitteenamme on, että museosta löytyy jokaiselle jotakin. Esimerkiksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua omien vanhempiemme ja isovanhempiemme aikalaisnäkymään Helsingistä

Tiina Merisalo

– Halusimme tehdä museosta monikäyttöisen. Se on ennemminkin alusta, johon voi mennä tapaamaan ihmisiä, tekemään töitä ja viettämään aikaa näyttelyiden katselun lisäksi.

Taide ja kulttuuri ovat sellaisia seikkoja, etteivät ne välttämättä herätä kovinkaan laajaa kiinnostusta ihmisissä. Tähän uusi museo pyrkii tekemään muutoksen. Perinteisen taideteoksien katselun lisäksi sieltä löytyy useita erilaisia tiloja, kuten esimerkiksi vuokrattavia kokoustiloja 80-luvun teemassa. Lisäksi museossa on kahvila, lasten leikkialue sekä avoimia kalustettuja tiloja joihin voi mennä vaikkapa vain rentoutumaan ja katselemaan ihmisiä. 

Museon identiteetti rakentuu vahvasti Helsinki-teeman ympärille. Toisille se on koti- ja syntymäkaupunki, toisille vierailun ja turistimatkailun kohde. Taidetarjonta on monipuolista. Eri kerroksissa ja tiloissa voi nähdä läpileikkauksen 1900-luvun alun Helsingistä aina nykyaikaan.

Museossa voi kokea astuvansa sisään 1900-luvun alkupuolen Helsinkiin. Kuva: Yle

– Tavoitteenamme on, että museosta löytyy jokaiselle jotakin. Esimerkiksi se tarjoaa mahdollisuuden tutustua omien vanhempiemme ja isovanhempiemme aikalaisnäkymään Helsingistä, kertoo Merisalo.

Toteutus ja markkinointi perustuvat asiakaslähtöisyyteen

Tarjontaa suunniteltaessa on teetetty laajasti kyselyitä ihmisiltä, mitä he haluavat nähdä, millainen heidän kuvansa Helsingistä on, mitä ihmiset ylipäänsä kaipaavat Helsinki-aiheiselta museolta.

– Emme tietoisesti ole halunneet jaotella museon potentiaalisia asiakkaita eri ikäryhmiin. Kannustan kaikkia ennakkoluulottomaan kokeilunhaluisuuteen ja uteliaisuuteen, saattavat vielä yllättyä, sanoo Merisalo.

Museonjohtaja Tiina Merisalon mielestä museossa vierailun tulee tähdätä kokonaisvaltaiseen elämykseen. Kuva: Yle

Helsingin kaupunginmuseoon on ollut maksuton sisäänpääsy vuodesta 2008 lähtien. Pääsylipputulojen tilalle tulovirroiksi ovat tulleet muun muassa museokauppa, tilavuokrapalvelut sekä opastetut museokierrokset.

– Taloudellinen tuloksemme on parantunut jatkuvasti. Edullisella ja sosiaaliseen mediaan keskittyvällä markkinoinnilla on ollut positiivisia vaikutuksia. Olemme tavoittaneet ihmiset hienosti, kertoo Merisalo.

Esillä on myös modernia teknologiaa

Heti ensimmäisestä kerroksesta löytyy Aikakone-niminen huone. Siellä on mahdollisuus tutustua sekoitukseen historian ja nykyajan näkymistä Helsingissä. Päähän voi laittaa virtuaalitodellisuuslasit ja hypätä linja-autoon keskelle 50-luvun Helsinkiä. Aikakoneesta vastuussa oleva tuottaja Sari Katainen kertoo projektin olleen mielenkiintoinen kokonaisuus.

– Ensin mietimme perinteisemmän elokuvateatterin toteuttamista, mutta heitimme sen idean romukoppaan ja päätimme kokeilla jotain uutta. Mallia on haettu muun muassa Aku Ankan aikamatkailusta ja Back To The Future-elokuvasarjasta, kertoo Katainen.

Yhdessä ohjelmistoyritys Futuricen kanssa toteutetussa projektissa on yhdistelty viime vuoden aikana kuvattua materiaalia, vanhoja valokuvia sekä videoleikkeitä.

Virtuaalibussimatka 50-luvun Kalasatamaan oli melkoinen kokemus.