Pikkukylä ponnistelee kohti uusia ulottuvuuksia – suomalaisen kylätoiminnan opastuskeskus nousee Eskolaan

Testamenttilahjoitus rahana on helppo arvottaa. Summa on se, mikä on, euroissa mitattuna. Mittaamattoman arvokkaasta lahjoituksesta voitaneen puhua esimerkiksi silloin kun testamenttilahjoituksena saadaan vaikkapa entisen kyläaktiivin ja tutkijan kaikki arkistopaperit vuosikymmenten ajalta. Tällaisen lahjoituksen turvin rakentuu Kannuksen Eskolan kylään kylätoiminnan opastuskeskus.

Kotimaa
Hanketyöntekijä Miia Tiilikainen lajittelee professori Eero Uusitalon kokoelmaa Kannuksen Eskolan kyläkoulun kellarissa.
Juha Kemppainen / Yle

Kannuksen Eskolan kylätalon kellarista löytyy röykkiöittäin kansioita, kasoittain pahvilaatikoita, riveittäin mappeja. Pahvilaatikoista paljastuu kymmeniä kiloja paperitavaraa, käsin tai koneella tiuhaan kirjoitettuja arkkeja. Mapeissa on niputettuina pöytäkirjoja, asiapapereita ja muovitaskuihin asetettuja tärkeitä lipareita. Kansioissa on tuuminkeja, aikeita ja tulevia hankkeita.

Kantomiesten rinnasta pääsi helpotuksen huokaus, kun viimeinen laatikoista tipahti käsistä. Mittaamattoman arvokas testamenttilahjoitus on perillä turvallisesti. Mutta ei vielä paikoillaan.

– Edesmennyt maaseutuneuvos, tutkija Eero Uusitalo on ollut niin järjestelmällinen arkistoinneissaan, että näitä on ilo järjestellä, hanketyöntekijä Miia Tiilikaisen silmät loistavat papereita plaratessa.

Professori Eero Uusitalo lehtileikkeen kuvassa 80-luvun alussa.
Juha Kemppainen / Yle

Jokainen paperi käydään läpi ja niille löytyy oikea paikka. Klemmarit poistetaan ja niitit avataan. Pikkuhiljaa, mutta ihan varmasti rakentuu upea arkistokokoelma.

– Tämä on tarkoitettu ihan ruohonjuuritason kyläkehittäjien käyttöön sekä erilaisille tutkijoille ja yliopistotason gradun tekijöille.

Tiilikainen myöntää, että välillä tulee historiaan uppouduttua.

– Onhan näissä kellastuneissa papereissa ihan oma viehätyksensä jokaiselle historian tutkijalle. Erikoisia lehtileikkeitä ja mielenkiintoisia nimiä vilisee, pitää pitää pää kylmänä ja kylmästi vain järjestellä papereita ja palata sitten myöhemmin tutkimaan. Ei sitä netistä googlettamalla samaan tunnelmaan pääse.

Aktiiviselle kylätoiminnalle tämän kaltainen testamenttilahjoitus on lottovoittoon rinnastettava asia.

– Papereitahan monella toimijalla on kaapit täynnä, valitettavan harvoin päätyy järkevään käyttöön. Tämä on meille ihan lottovoitto, toteaa Tiilikainen.

Ei työ tekemällä lopu

Miia Tiilikainen aprikoi, että valtakunnallisen kylätoiminnan opastuskeskuksen arkistoa pystyisi jo ensi vuonna käyttämään. Kunhan se on valmiina, niin seuraava hanke on jo selvillä.

Hanketyöntekijä Miia Tiilikainen lajittelee professori Eero Uusitalon kokoelmaa Kannuksen Eskolan kyläkoulun kellarissa.
Juha Kemppainen / Yle

– Rinnalla rakentuu valtakunnallinen kyläkirjakirjasto. Lahjoituksia on jo vastaanotettu, mutta edelleen toki kyläkirjoja vastaanotetaan. Liki kymmenentuhannen kirjan kirjasto olisi aiheesta tarkoitus koota. Olisihan se upeaa, kaikki julkaistut kyläkirjat samassa paikassa, hän tuumii.

Lopullinen sijoituspaikka sekä kyläkirjakirjastolle, että kylätoiminnan opastuskeskukselle tullee olemaan Eskolan vanhalla koululla. Reilu satavuotias rakennus pitää ensin remontoida kuosiin, mutta se on sitten toinen tarinansa.