Helsinki myy Metropolian rakennukset – 81 miljoonaa kuudesta arvokiinteistöstä

Metropolian käytössä olevat rakennukset vapautuvat, kun uusi Myllypuron kampus valmistuu vuosikymmenen lopulla. Kaupoista saatavat varat käytetään kampuksen rahoitukseen.

rakennukset
Entinen teknillisen oppilaitoksentalo Hietalahden torin laidassa
Entinen teknillisen oppilaitoksen talo Hietalahden torin laidassaAntti Kolppo / Yle

Helsinki myy omistamansa Metropolia ammattikorkeakoulun rakennukset kiinteistöyhtiö Merasco Real Estatelle.

Myynnissä on kuusi kaupunkikuvallisesti merkittävää oppilaitosta, esimerkiksi entinen teknillinen oppilaitos Hietalahdessa, sairaanhoito-oppilaitos Töölössä ja osa kätilöopiston kiinteistöstä Sofianlehdossa.

Kiinteistöjen kauppahinta on vajaat 81 miljoonaa euroa. Lisäksi kaupunki voi saada lisähintaa rakennusten käyttötarkoituksen muutoksista ja lisärakentamisoikeudesta.

Metropolia luopuu rakennuksista Myllypuron kampuksen valmistumiseen mennessä viimeistään vuonna 2019. Kaikki rakennukset ovat suojeltuja, ja kaavassa määritelty pääosin oppilaitoksiksi.

Ostaja ottaa riskit jatkokäytöstä

Kaikki myytävät rakennukset ovat peruskorjauksen tarpeessa. Lisäksi niiden käyttötarkoituksen muutokset vaativat kaavojen uusimista. Näin kaupunki pääsee kaavoituksella ohjaamaan rakennusten jatkokäyttöä.

Helsingin tilakeskuksen päällikkö Arto Hiltunen arvelee, että uusia toimintoja kiinteistöihin ei välttämättä ole helppo löytää.

– Siinä täytyy sitten osua sopivasti joku sellainen toiminto ja käyttäjä, joka sopii siihen kiinteistöön, ja kyllähän vanhat suojellut rakennukset asettavat omat rajoituksensa siihen, mitä toimintoja siellä voidaan tehdä, sanoo Hiltunen.

Hiltunen toteaa, että suojelumääräykset takaavat arvokkaiden kiinteistöjen säilymisen kaupunkikuvassa käyttötarkoituksen muuttumisesta huolimatta.

Myös Jätkäsaaren Bunkkerin suunnitelmat lyötiin lukkoon

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti Metropolin rakennusten myymisestä keskiviikkona. Samassa kokouksessa valtuusto antoi siunauksensa Jätkäsaaren Bunkkerin suunnitelmien toteuttamiselle.

SRV Rakennus Oy:n tarjouksen mukaisesti Bunkkeriin yläkerroksia puretaan ja sen alaosiin rakennetaan muun muassa uimahalli ja liikuntatiloja, jotka kaupunki vuokraa pitkällä vuokra-ajalla.