Rion esiolympialaiset meneillään – lajeina eliitin kujanjuoksu ja mutapaini

Brasilia valmistautuu elokuun kesäolympialaisiin poliittisessa sekasorrossa. Kaiken taustalla on läpimätä poliittinen järjestelmä.

Presidentti Dilma Rousseff oli paikalla, kun olympiatuli tuli toukokuun alkupuolella. Hän ei liene paikalla, kun kisat alkavat elokuussa. Kuva: Fernando Bizerra / EPA

Rion kesäolympialaisten alkuun on vajaa kolme kuukautta. Tulevat kisat eivät suinkaan ole brasilialaisten ponnistuksista suurimmat.

Brasilialaisilla on seurattavanaan raskaanoloiset esikisat. Poliittisen eliitin kujanjuoksu ja poliitikkojen mutapaini ovat meneillään olevien Rion esiolympialaisten seuratuimmat lajit.

Yleisö joutuu pähkäilemään korruption mädättämää poliittista järjestelmää ja arvuuttelemaan, mahtaako presidentti Dilma Rousseff olla sittenkään avaamassa Etelä-Amerikan ensimmäisiä olympialaisia. Rousseffia uhkaa viraltapano.

Saippuasarjat jäävät kakkoseksi hyllytysvyyhdessä

Rousseffin viraltapano-operaatio on hengästyttävä sekoitus tosi-tv:tä ja telenovelaa. Tunnetta, käänteitä ja kosteita latinalaisia silmiä.

Rousseffin poliittiset vastustajat ovat sitä mieltä, että rouva presidentti näpelöi talouslukuja vuoden 2014 presidentinvaalien kampanjan yhteydessä.

Presidentin puolustajat näkevät operaation puhdaspiirteisenä oikeisto-opposition vallankaappausyrityksenä.

Talous- ja poliittisen eliitin mädännäisyyden keskiössä on öljy-yhtiö Petrobrasin korruption tutkinta. Kuvaavin numeraalinen esitys korruptiosta on se, että kongressin vajaasta 600:sta edustajasta yli puolet on tutkinnan kohteena tai syytteessä.

Polittinen kriisi ei sammuta Maracanan olympiatulta

On hämmentävää, kuinka Rion olympialaiset on onnistuttu pitämään korruptioloiskeiden ulkopuolella. Kylmä totuus kuitenkin on, että olympialaisten suorituspaikkojen rakennusfirmat ovat juuri ne samat yritykset, jotka ovat myös mukana laajassa korruptiotutkinnassa.

Ja koska kyseessä on Rio de Janeiro, linkkautuu tämä suoraan myös poliittiseen valtataisteluun. Rioa johtaa valtakunnanpolitiikassa Rousseffia kaatava oikeistolainen PMBD-puolue. Sillä taas on läheiset yhteydet korruptiosyytteissä oleviin yrityksiin.

PMBD-puolueen taktiikkana on Rion kaupungin tasolla estää kaikki korruptiotutkinnat koskien olympialaisten rakennusprojekteja. Tässä onnistuttaneen, sillä mahdollista korruptiota tutkimaan asetettu komitea on puolueen hallussa.

Valtakunnan tasolla tavoite on Rousseffin sysääminen sivuun ja oman miehen, varapresidentti Michel Temerin, saaminen presidentiksi loppukaudeksi vuoteen 2018 asti.

PMBD:n johto tahtoo paistatella julkisuudessa, kun maailman urheileva nuoriso marssii lippujen alla Rion Maracana-stadionille.

Olympialaisten karnevaalihuumassa on helpompi hengittää ja korruptio tuntuu taas niin kaukaiselta pahalta.