1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulipalo tuhosi elämäntyön – Pöntiön Lihatuotteen jatko auki

Tulipalossa tuotantotilansa menettänyt Pöntiön Lihatuote ei osaa sanoa vielä jatkosta. Kalajoen Himangalla maanantaina riehuneessa palossa jäi työttömiksi parikymmentä henkeä. Myös Pöntiölle sikoja toimittaneet sikatilat ovat joutuneet vaikeuksiin. Osa on löytänyt korvaavan teurastamon, osalla tilanne on auki.

Kuva: Juha Kemppainen / Yle

Yhtiön perustaja ja omistaja Matti Pöntiön mukaan uusien tilojen rakentaminen ja lupaprosessin aloitus tuntuu nyt suurelta ponnistukselta. Lopettamispäätöstä ei ole vielä tehty. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna noin 3,3 miljoona euroa.

Tulipalo tuhosi täysin tuotantotilat, joissa oli sikalan lisäksi teurastamo, leikkaamo ja pakkaamo. Työttömäksi jäi parikymmentä henkeä: lihanleikkaajia sekä pakkaus- ja lähettämötyöntekijöitä. Pietarsaarelainen lihatalo Snellman on alustavasti kysellyt Pöntiön lihanleikkaajia kesätyöhön.

Sikatilat vaikeuksissa

Pöntiön lihatuote osti noin 200 sikaa viikossa runsaalta kymmeneltä tilalta. Lisäksi pari tilaa rahtiteurastutti sikansa Pöntiöllä.

Sieviläinen Leppälän luomutila on vienyt vuosittain parisataa sikaa teurastettavaksi. Tila on jo löytänyt korvaavan pienteurastamon Kolpista. Ongelmana on puolella pitenevä kuljetusmatka, joka nostaa kustannuksia. 

Ylivieskalaisella Pirttirannan tilalla on 650 lihasikaa. Isäntä Leevi Hannula sanoo järkyttyneensa Pöntiön palosta, joka heijastuu myös heidän sikalaansa.

– Nyt on  huoli, mihin siat saa markkinoitua, sikala on täydessä tuotannossa.

Jos sikoja ei saa kaupaksi, siat joutuisi teurastamaan itse ja hautaamaan sen jälkeen mahdollisesti  maahan. Hannulan mukaan yksi vaihtoehto olisi  lähettää teurastetut eläimet Honkajoen ongelmajätelaitokselle. 

Leevi Hannulan mukaan sianlihan tuotantotilanne on tällä hetkellä hankala.

–  Ongelma on se, että täällä on muutenkin niin paljon sianlihan tuotantoa ja pitäisi olla mahdollisimman paljon teurastamoja ja toimijoita. Nyt on yksi toimija vähemmän. Se ei ainakaan helpota tätä tilannetta.

Tällä hetkellä on kannattavuus niin huono, että moni on lopettanut. Nyt on itseäkin siinä kahden vaiheilla, että lopetanko vain alanko  etsimään uutta paikkaa, sanoo Hannula.