Uusin Talvivaara-elokuva näyttää monta näkökulmaa – "Molemmat puolet kokevat, että heitä on ymmärretty väärin"

Talvivaaran kaivos on kirvoittanut useita elokuvia, joista uusin, Nälkämaan Sampo -dokumenttielokuva, sai ensi-iltansa hiljattain. Uusimmassa elokuvassa asiaa tutkaillaan paikallisten ja valtion näkökulmasta kokonaisuutena.

kulttuuri
Kaivosalue Sotkamossa.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Kolmas elokuva Sotkamossa sijaitsevasta Talvivaaran kaivoksesta pureutuu aiheeseen paikallisten, teollisuuden ja valtion näkökulmista. Nälkämaan Sampo -dokumenttielokuva sai ensi-iltansa 6. toukokuuta. Sotkamossa järjestettiin 11. päivä elokuvasta näytökset opiskelijoille ja senioireille.

Vaikka kovin moni ikäihminen ei ollut tullut katsomaan elokuvaa, veti se harvan yleisön hiljaiseksi.

– Oli vaikuttava esitys, ennen kaikkea nimi on puhutteleva. Sampo, Nälkämaan Sampo. Sitähän täällä useimmat varmaan Talvivaarasta odottavat, että se on sampo, joka jauhaa kaikkea hyvää, Marja Pudas tuumii elokuvan jälkeen.

– Mutta voi voi, surullista mitä kaikkea siellä onkaan tapahtunut. Mielipiteeseeni tämä ei vaikuttanut, uskon ja luotan siihen, että Suomessa on osaamista ja tietotaitoa, että kaikki nämä ympäristövahingot voidaan korjata, Pudas jatkaa.

Pitäisi uskoa myös paikallisia ihmisiä, jotka ovat asuneet sukuineen vuosikymmeniä alueella.

Mika Koskinen

Toinen yleisön joukossa istunut oli Ulla Lesonen, joka totesi elokuvan näyttäneen todeksi sen, minkä hän on tiennyt jo vuodesta 2005: kaivoksen toiminta ei tule onnistumaan.

– Työpaikat ovat liian kalliita, paljon on rahaa mennyt. Ajattelen, että jos tämä toiminta jatkuu, ja taustalla piilee suunniteltu uraanikaivos, niin sitä minä en missään nimessä halua Sotkamoon. Se oli suoraan sanottuna painajainen.

Pudas on nähnyt kaikki kolme Talvivaara-elokuvaa eli Sammon lisäksi Talvivaaran miehet -dokumentin ja fiktiivisen Jättiläisen. Hän toteaa rikkautta olevan sen, että elokuvissa on erilaiset näkökulmat, sillä asiaa on voitava katsoa eri puolilta.

– Huippuasia, että elämme tällaisessa yhteiskunnassa, missä tämmöisiä elokuvia saa tehdä. Jossain muussa yhteiskunnassa ne olisi kielletty. Nyt kaivospomoja myös valvotaan kolmannen sektorin yhdistystoiminnan puolelta, ei pelkästään viranomaisten puolelta. Mitä laajemmasta näköperspektiivistä katsoo, sitä todempi kuva voi muodostua.

Maalaisjärkeä pitäisi kunnioittaa

Nälkämaan Sampo on Mika Koskisen viides pitkä dokumenttielokuva. Uusimmassa teoksessa kaksitahoisuus on voimakkaasti läsnä.

– Kyllä se näkyy. Mutta ei pelkästään työpaikkojen ja ympäristön välillä, vaan myös valtiovallan asenteessa ja paikallisten näkökulmassa. Siinä on useita erilaisia rajalinjoja. Työpaikoista voisin sanoa sen verran, että kyllä niitä syntyy ilman Talvivaaraakin, ohjaaja toteaa.

– Kommenteissa on tullut ilmi se, että tässä on kyse kommunikaatiosta. Suomessa eivät oikein kohtaa molemmat puolet, tai molemmat puolet kokevat, että heitä on ymmärretty väärin.

Nälkämaan Sampo -dokumenttielokuvan ohjaaja Mika Koskinen.
Elokuvan ohjaaja Mika Koskinen.Jarmo Nuotio / Yle

Koskisen lähestymistapa aiheeseen on seurantadokumentti, jossa hän pyrki siihen, ettei haastattele ketään.

– Lähdin tekemään tätä nimenomaan paikallisten ihmisten kautta, mutta tarinan myötä tulee se piste, että aihetta piti katsoa myös teollisuuden näkökulmasta. Ja myöhemmässä vaiheessa mentiin siihen, että valtio otti Talvivaaran haltuunsa, silloin täytyi nähdä myös virkavallan ja valtion hallinnon näkökulmat.

Elokuvan tekeminen opetti Koskiselle se, että maalaisjärkeä pitäisi kunnioittaa. Hänen mukaansa Suomessa on menty siihen, että asiantuntijalausuntoja tilataan konsulteilta.

– Pitäisi uskoa myös paikallisia ihmisiä, jotka ovat asuneet sukuineen vuosikymmeniä alueella. Heillä on isoa ymmärrystä, nimenomaan esimerkiksi luonnon kiertokulusta. Ja jos jotakin on menossa pieleen, he kyllä tekevät havaintoja hyvin nopeasti.