Hyppää sisältöön

Kiinalaiset ostavat Suomessa keitetyn liukosellun kankaisiin – raaka-ainetta kokeillaan jopa makkarankuoriin

Kiinassa ei riitä puuta liukosellun tekoon, mutta Pohjois-Karjalassa riittää. Suomessa ei kuitenkaan ole enää tekstiiliteollisuutta liukosellun käyttäjäksi. Kiinalaisille sen sijaan kelpaa kankaiden raaka-aineeksi liki kaikki liukosellu, mitä Stora Enson Uimaharjun sellutehdas Joensuussa tällä hetkellä tuottaa. Suomen ja Venäjän Karjalassa kasvanut koivu päätyy vaatteisiin Kaukoidässä, mutta tuotekehittelyssä siintelee muitakin käyttökohteita.

Kuva: Esa Huuhko

Enocellin sellutehdas Joensuun Uimaharjussa myy lähes kaiken liukosellutuotantonsa Kiinaan kankaiden raaka-aineeksi.  Viime vuonna Uimaharjun tuotanto kattoi 7 prosenttia kaikesta Kiinaan tuodusta puukuituisesta liukosellusta.

– Tekstiiliteollisuus ja kasvu on enimmäkseen Kaukoidässä, tehtaanjohtaja Sauli Purho toteaa.

Purhon mukaan kankaiden valmistus olisi Suomessa liian kallista kiinalaisten käyttämällä menetelmällä - ja kotimaista tekstiiliteollisuutta ei enää juuri ole.

Vienti Kiinaan laivakonteissa sen sijaan on edullista, koska tuontia Eurooppaan on paljon enemmän ja tyhjiä kontteja idän suuntaan tarjolla yllin kyllin.

Selluteollisuuden lähiaikojen pahimman lamavuoden 2009 jälkeen alkanut erikoistuminen oli Uimaharjun kannalta onnistunut selviytymisstrategia. Tehtaan toinen paperisellulinja muutettiin liukosellulle ja nyt kahden erilaisen tuotteen tuotanto rullaa tasaisesti.

– Kyllä nyt on ihan toisenlaiset tunnelmat. Halutaan olla erikoissellutuotteilla kasvavilla markkinoilla ja siihen tämä liukosellu on sattunut hyvin kohdalleen, näyttää ihan hyvälle. Vuonna 2012 aloitettu tekstiilisellun valmistus on varmistanut työpaikat Uimaharjussa, Purho myöntää.

Tehtaanjohtajan mukaan Enocellin liukosellun valtteja maailmanlaajuisessa kilpailussa ovat metsävarat ja toimitusvarmuus, sellun laadussa on vaikeampi päihittää kilpailijoita.

– Liukosellun osuus on nyt noin kolmasosa vuosituotannosta, kaksi kolmasosaa on normaalia havusellua.

Tarkkoja tuotantomääriä tehtaanjohtaja ei halua kertoa eikä sitä, minkä hintaista liukosellu on verrattuna paperiselluun.

Kannattavaa liukosellun keitto kuitenkin on?

– Se on edullinen raaka-aine tekstiilin tekijälle, Purho kuittaa.

Stora Enson tekninen asiantuntija Sirpa Välimaa puhuu liukosellun puolesta niin kotimaassa kuin asiakkaille maailmalla. Uimaharjun tehtaalla vierähtää viikko joka kuukausi. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Käyttökohteita kynsilakoista makkarankuoriin

Liukosellun valmistaminen viskoosikatkokuiduksi nykyaikaisella tavalla on kehitteillä. Samalla tutkitaan muitakin mahdollisia tuotteita liukosellusta.

– Tällä hetkellä teemme koeajoja myös pesusieniin, sellofaaniin ja makkarankuoriin, kertoo Storan Enson liukosellun tekninen asiakaspalvelupäällikkö Sirpa Välimaa.

Matka kuluttajatuotteiksi kestää kuitenkin aikansa, vaikka kyse on samasta raaka-aineesta.

– Laadussa on kyse selluloosan teknisestä puhtaudesta, Välimaa selvittää ja kertoo, että tasainen laatu on jatkuva haaste.

Puhtainta ja kalleinta laatua nitroselluloosaa käytetään tällä hetkellä esimerkiksi räjähteisiin, automaaleihin ja kynsilakkoihin. Uimaharjun tehtaalla puolestaan valmistetaan kangaslaaduksi sopivaa viskoosilaatua, joka on huokeinta.

Viskoosikatkokuidun valmistusprosessi on kustannustehokas, mutta kuluttaa paljon energiaa, vettä ja siihen tarvitaan myrkyllisiä kemikaaleja. Suomessa tehdään Välimaan mukaan eturivissä kehitystyötä, jolla tuotannosta pyritään saamaan ympäristöystävällisempää.

Puukuitujen kysyntä maailmalla kasvaa jatkuvasti. Muuntokuiduksi luokiteltu viskoosi kilpailee markkinoilla lähinnä luonnonkuituisen puuvillan ja öljypohjaisen tekokuidun polyesterin kanssa.

Millä ominaisuuksilla viskoosi sitten kilpailee muiden materiaalien kanssa?

– Se on erittäin pidetty vaatteissa, koska kosteuden imukyky onainoastaan puuvillalla ja puukuitupohjaisella viskoosilla. Viskoosi käyttää paljon vähemmän painoväriä ja painojälki on erittäin kirkas ja terävä. Lisäksi viskoosi pitää hyvin värinsä verrattuna puuvillaan tehtyyn tekstiilipainatukseen, on ihanasti laskeutuva kuitu ja tuntuu iholla miellyttävältä, liukosellun "matkasaarnaaja" Välimaa luettelee.

Tehtaanjohtaja Sauli Purho nojaa Uimaharjusta Kiinaan laivattaviin liukosellupaaleihin. Kilpailijat ovat maailmalla, sillä Suomessa ei ole muita liukosellua valmistavia tehtaita. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Markkinat kasvavat joka vuosi

Puolet liukosellun valmistukseen Uimaharjussa tarvittavasta koivusta tulee Pohjois-Karjalasta ja Kainuusta, toinen puoli tuodaan Venäjän Karjalasta.

Miksi kaikki raaka-aine ei ole kotimaista, onko kyse hinnasta?

– Kyllä me käytetään kaikki kotimaan koivu mitä irti saadaan, loput otetaan tuontipuuna, tehtaanjohtaja Sauli Purho vastaa.

Perusselluteollisuudella menee tänä päivänä hyvin, mutta olisiko liukosellusta muidenkin sellutehtaiden pelastajiksi tulevaisuudessa?

– Tekstiilisellu on aika pieni osa, vain kymmenesosa paperisellumarkkinasta, sen enemmän volyymia siellä ei ole. Kaikki ei voi tehdä sitä tai edes puolet sellutehtaista, Purho muistuttaa.

Itse tehtaanjohtaja kuitenkin uskoo vankasti tuotteeseensa.

– Markkinoilla on hyvät kasvuprosentit eli joka vuosi liukosellua tarvitaan lisää, ja sillä on niin hyviä ominaisuuksia. Kun kaupungistuminen ja elintaso maailmassa nousee, niin vaatteiden ja muodin kulutus ja ostomäärät lisääntyy.

Sauli Purho ei kuitenkaan vielä näe viskoosin voittoa puuvillasta.

– Puuvillalla on oma rooli, puukuidut on yksi ja polyesteri eli öljypohjaiset kuidut on oma roolinsa - varmaan kaikkia tarvitaan, sellumies tuumaa.

.
.