1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdysvaltalainen komentaja yhteisistä lentoharjoituksista Suomessa: "Tarkoituksemme ei ole provosoida itänaapurianne"

Karjalan lennostossa pidetyssä mediatilaisuudessa korostettiin jälleen kerran, että suomalaisten ja yhdysvaltalaisten yhteisessä lentoharjoituksessa on kyse normaalista harjoittelusta. Oregonin kansalliskaartin komentajan mukaan harjoituksilla ei ole tarkoitus provosoida Venäjää.

Kotimaan uutiset
Sotalentokone.
Toni Pitkänen / Yle

Yhdysvaltalainen Oregonin kansalliskaarti on syksystä lähtien suunnitellut vierailuaan Siilinjärven Rissalaan, sanoo komentaja Jeff Smith.

– Meidän tarkoituksemme ei ole provosoida itänaapurianne. Tuomme koneemme ja henkilökuntamme tänne, harjoittelemme kaksi viikkoa, opimme paljon ja lähdemme kotiin, sanoo komentaja Smith.

Smithin mukaan Oregonin kansalliskaarti alkoi vuosi sitten etsiä mahdollisuutta harjoitella Euroopassa. Suomalaisten harjoitukset sopivat yhdysvaltalaisten aikatauluun, joten yhteisten harjoitusten tarkempi suunnittelu alkoi syksyllä. Smithin mukaan Oregonin kansalliskaarti lähtee harjoittelemaan ulkomaille kahdesta neljään vuoden välein.

Olemme harjoitelleet Suomessa paljon suomalaisten lentäjien välillä. Kun sitä tekee riittävästi, luulee olevansa maailman paras. Koulutusta molemmin puolin

Tomi Böhm

Yle kertoi ensimmäisenä meneillään olevasta harjoituksesta helmikuussa. Sen jälkeen alkoi poliittinen kuohunta siitä, että yhdysvaltalaisten vierailusta tiesi vain harva. Harjoitus kytkettiin myös nopeasti Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen.

Karjalan lennostossa pidetyssä mediatilaisuudessa korostettiin jälleen kerran, että kyse on vain normaalista harjoitustoiminnasta. Everstiluutnantti Tomi Böhmin mukaan harjoitukset järjestetään, jotta saataisiin oppia toisilta lentäjiltä.

– Voimme tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa. Se ei ole meille mikään rajoite. Mutta meillä on yhdysvaltalaisten kanssa hyvin samanlainen toimintakulttuuri ja menetelmät, perustelee Böhm yhdysvaltalaisten kanssa järjestettyjä harjoituksia.

Böhm kertoo, että ulkomaalaisten kanssa harjoitellessa huomaa, mitä kehitettävää suomalaisilla lentäjillä on.

– Olemme harjoitelleet Suomessa paljon suomalaisten lentäjien välillä. Kun sitä tekee riittävästi, luulee olevansa maailman paras. Koulutusta molemmin puolin.

Yhdysvaltalaisten saapumista on kritisoitu

Maanantaina Pohjois-Karjalan Rauhanystävät järjestivät Rissalan lähistöllä "Jenkkiarmeija mene kotiin" -mielenilmauksen rauhan puolesta. Paikalle kokoontuneet ihmiset olivat huolissaan Suomen liittoutumisen puolesta.

Rauhanystävien mielestä yhdysvaltalaisten lentäjien harjoitusten järjestäminen toukokuun yhdeksäntenä päivänä on turhaa provokaatiota, sillä samalla vietetään Eurooppa-päivää ja Venäjällä voitonpäivää.

Lue seuraavaksi