1. yle.fi
  2. Uutiset

”Ei ammattikäyttöön” – Eikö ammattilainen saa käyttää tavallisten kuluttajien koneita?

Valmistaja ilmoittaa usein käyttöohjeissa, että laitetta ei saa käyttää ammattikäytössä. Kesätyöntekijä ei siten saisi leikata nurmea tavallisella ruohonleikkurilla tai siivooja imuroida asiakkaan kotona tämän omalla imurilla. Kuulostaa oudolta.

Kotimaan uutiset
Stihlin saha.
Stihlin yhden käden moottorisaha on tarkoitettu vain ammattilaisille. Sitä ei pitäisi myydä tavalliselle kuluttajalle ollenkaan.Stihl

Asiakas osti ruohonleikkurin ja huomasi vasta käyttöohjetta lukiessaan, että tuotteen käyttö on rajattu tarkasti. Valmistajan mukaan laite ei sovellu yli 50 tuntia vuodessa tapahtuvaan nurmikonleikkuuseen. Laitetta ei myöskään saa ottaa ammattikäyttöön.

Jako ammattikäytön ja kuluttajatuotteen välillä oli selvä vielä pari vuosikymmentä sitten. Kuluttajille suunnatut koneet ja laitteet olivat halpoja ja heppoisia. Ammattilaiset eivät ennen edes ostaneet kalliita koneitaan samasta kaupasta kuin tavallinen kansalainen.

Nykyisissä tuotevaatimuksissa ei kuitenkaan ole juuri eroa. Niin ammattilaisten kuin kuluttajienkin tuotteiden on oltava aivan yhtä turvallisia. Erikoista on, että usein kuluttajatuotteet ovat jopa turvallisempia, koska niitä käyttävät amatöörit.

Rakennustyömailla tiedetään nykyään jopa ammattilaisten käyttävän halpaa vasaraa tai puukkoa. Syynä ei tosin silloin ole turvallisuus vaan varastaminen. Kalliimmilla työkaluilla on taipumus kadota.

Jos laite rikkoutuu, on valmistajan osoitettava, että konetta käytti väärä ihminen

Valmistajan määrittelemä ”ei ammattikäyttöön” luo tilanteita, joista seurauksena on välillä lihavia riitoja. Jos vaikkapa kesäravintolan nurmikonleikkaajaksi palkkaaman teinin käyttämä tavallinen ruohonleikkuri hajoaa, voi valmistaja vedota siihen, että tuote ei täyttänyt ammattikäytön vastaamaa kulutusta.

Kaupan tai myyjän velvollisuus on kertoa ostajalle, mihin tarkoitukseen tuote on valmistettu. Aika harva kauppias kuitenkaan kertoo maksavalle asiakkaalleen, ettei tämä saa ostaa vaikkapa hiustenkuivaajaa, koska epäilee sitä käytettävän ammattimaisesti?

Mutta on myynnissä myös vielä tuotteita, jotka ovat ”vain ammattikäyttöön”. Esimerkiksi yhdellä kädellä käytettävä moottorisaha on vain puunhoidon ammattilaisille, joiden odotetaan hallitsevan sahan metkut. Koska pikkuinen saha on kiva, saattaa jokunen mökkiläinenkin sellaisen hankkia.

Virhevastuutapauksissa tilanne on tässäkin kiusallinen. Valmistaja voi vedota, että sahaa käytti väärä ihminen. Periaatteessa valmistaja voi laittaa kulut jopa myyjän maksettavaksi, jos hän meni myymään ammattilaitteen harrastelijalle.

”Ei ammattikäyttöön” on vastuuvapautus Amerikan malliin

”Ei ammattikäyttöön” on jäänne ajalta, jolloin ammattikoneiden ja kuluttajatuotteiden laatu- ja hintaerot olivat suuria. Valmistajille se on lähinnä mahdollisuus vapautua vastuusta kertomalla, että tuote ei joko vastaa ammattikäytön vaatimuksia tai ammattikäytön kulutusta. Malli on haettu Yhdysvalloista, jossa riitely on tunnetusti kallista.

Nykyään Suomessa myytävien niin ammatti- kuin kuluttajalaitteidenkin on joka tapauksessa täytettävä lainsäädännön vaatimukset. Ero ammattilaitteiden ja tavallisten välillä on jäänyt ihmisten mieliin, vaikka monissa tuotteissa eroja ei enää edes ole.

Tuotteilla voi tietenkin olla erilaisia vaatimuksia. Esimerkiksi ammattikäyttöön tarkoitetuissa ruohonleikkureissa kaikki on isompaa ja kalliimpaa. Ammattilaitteen vaatimuksiin saattaa esimerkiksi kuulua kunnon käyttökoulutus.

Valmistajan ei kuitenkaan tarvitse enää nykyään toimittaa ruohonleikkureita ennakkotarkastettaviksi, vaan ne saavat itse antaa laitteelleen CE-merkinnän. Vielä 1980-luvun holhoavat viranomaiset pitivät huolen, että ammattilaiset työskentelivät ammattivehkeillä ja tavalliset kuluttajat ostivat omiaan.

_Juttua varten on haasteltu asiantuntijoita työ- ja elinkeinoministeriöistä, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta, Turvatekniikan keskuksesta Tukesista sekä Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksestä. _

Lue seuraavaksi