1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kun ostat kovapuisen puutarhakaluston – mitä silloin ostat?

Puisia puutarhakalusteita hankkiessaan kuluttaja törmää usein myyjän puheeseen kovapuusta. Tosin aina ei ole selvää mistä puusta silloin on kyse. Asiantuntijan mukaan kovapuutakin on monta sorttia. Kärjessä kulkee tiikki.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Puu- ja sisustusalan kouluttaja Anne Kumpulainen Työtehoseurasta määrittelee käsitteen. Hänen mukaansa kovapuu-nimitys tulee englanninkielisestä termistä hard wood (kova puu), joka tarkoittaa nimenomaan lehtipuuta.  

– Kovapuu on myyntinimike, kun myyjä ei oikeasti tiedä mistä puulajista on kyse. Vastaavasti huonekalukaupassa käytetään nimikettä ”kalustelevy”, kun ei tiedetä mitä levy oikeasti pitää sisällään ja mitä pinnoitetta on käytetty.

Kovapuu-nimen alta pihakalusteista voi löytyä esimerkiksi kapur, meranti, balau, keruing, akaasia, eukalyptus-materiaalia

Kumpulaisen mukaan esimerkiksi kovapuiset ulkokalusteet on tehty jostakin trooppisesta lehtipuusta.  Hän laske kuitenkin samaan joukkoon myös eurooppalaiset lehtipuulajit.

Eri puulajien kauppanimikkeet verrattuna kasvitieteelliseen nimeen eivät pidä aina yhtä, varsinkaan kun tulevat eri kasvualueilta.

– Kovapuu-nimen alta pihakalusteista voi löytyä esimerkiksi kapur-, meranti-, balau-, keruing-, akaasia-, eukalyptus-materiaalia. Näiden tiheydet vaihtelevat, joten myös todellinen kovuus vaihtelee.

Kuula mittaa kovuutta

– Jos puhutaan puun kovuudesta, sitä mitataan tietyllä menetelmällä. Kuulaa painetaan puun pintaan ja katsotaan, kuinka syvän jäljen se jättää.

Toinen puun lujuudesta kertova asia on puun tiheys, kuinka painavaa puutavara on.

– Painavuus tulee siitä miten paksut solun seinämät puulla on, sen painavampaa puutavara on.

Jos esimerkiksi puutarhatuoli on painava, se on silloin hyvää puuta?

– Näin voi sanoa, jos tuoli on kuiva. Jos verrataan kahta kuivaa kalustetta keskenään, painavampi on aina tiheämmästä puutavarasta tehty. 

Tiikki kestää sadetta

Kun  puhutaan sateenkestävyydestä, kovapuillakin on eroa, sanoo Kumpulainen.

 – Esimerkiksi tiikki, joka on hyvin öljyinen puulaji, on nimen omaan sateenkestoltaan, lahon kesto-ominaisuuksiltaan hyvä. Kaikki kovapuulajit eivät suinkaan ole suoraan sitä.

Muun muassa puussa olevat hartsit ja öljyt vaikuttavat lahonkesto-ominaisuuksiin.

–   Siihen ei vaikuta suoraan sekään, onko havu- vai lehtipuu.

Hinta ei kerro kaikkea

Kumpulaisen mukaan puutarhakaluston hinta ei suoraan kerro olisiko se esimerkiksi lujaa tiikkiä.

–  Ei välttämättä. Hintahan riippuu kaluston mallista, missä se on tehty ja monet muut asiat vaikuttavat hintaan.

Ostotilanteessa kannattaa tutkia monta asiaa, eikä vain lukea kaluston hintalappua.

– Kannattaa katsoa, miten se on tehty, onko se kestävän tuntuinen. Tietysti myyjältä voi kysyä, onko tietoa siitä, kuinka kalusto on käsitelty. Pintakäsittely vaikuttaa hyvin paljon lahonkesto-ominaisuuksiin ja siihen, kuinka kalustoa kannattaa huoltaa.

Sertifikaatit kertovat

Puutarhakalusteissa käytetään tietynlaisia sertifikaatteja kertomaan millaisista oloista materiaali on peräisin.

–  FSC on sellainen, joka nimenomaan katsoo, että puutavara tulee sellaisesta metsästä, jossa ympäristöarvot otetaan huomioon. Myös työntekijöiden työolosuhteet ja esimerkiksi työturvallisuus tulee olla kunnossa. Myös ympäristöjärjestö WWF on mukana tässä sertifikaatissa.

Toinen puutavaraan ja kalusteisiin liittyvä sertifikaatti on TEFC merkintä.

Kyllä minä uskon, että puisia ulkokalusteita on tulevaisuudessakin.

– Siinä seurataan myöskin puun alkuperää ja katsotaan, että se on peräisin hoidetuista talousmetsistä.

Puu pitää pintansa

Puu- ja sisustusalan kouluttaja Anne Kumpulainen Työtehoseurasta  sanoo, että tällä hetkellä puukalusteet ovat hieman sivuosassa.

– Nyt tuntuu, että komposiittimateriaalia eli polyrottinkina myytävää tavaraa on tosi paljon.

Hän uskoo, että kyseessä on trendi, puu tulee uudelleen. Polyrottingin huolto on puuta helpompaa, mutta toisaalta se materiaalina kuumuu auringossa ja vaatii jonkinlaisen verhoilun.

– Kyllä minä uskon, että puisia ulkokalusteita on tulevaisuudessakin.