1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

70-vuotias intialaisnainen synnytti ensimmäisen lapsensa

Vaikka Daljinder Kaur ei tiedä täsmällistä ikäänsä, hän on melko varmasti yksi maailman vanhimmista synnyttäjistä.

70-vuotias Dalwinder Kaur ja hänen 79-vuotias miehensä Mohinder Singh Gill ensimmäisen lapsensa, Armanin kanssa. Kuva: Raminder Pal Singh / EPA

70-vuotias nainen synnytti ensimmäisen lapsensa Intiassa viime kuussa. Naisen ikä ja tämän läpi käymät hedelmällisyyshoidot ovat nostattaneet Intiassa paljon eettisiä kysymyksiä.

Daljinder Kaur kävi vuosia hedelmällisyyshoidoissa ja tuli lopulta raskaaksi 79-vuotiaan miehensä kanssa viime vuonna. Pari on ollut naimisissa 46 vuotta ja yrittänyt turhaan saada oman vauvan.

Edustaja intialaiselta lapsettomuusklinikalta, jossa Kaurin lapsi sai alkunsa, kertoi uutistoimisto AFP:lle, että lapsi siitettiin äidin omista munasoluista ja tämän miehen siittiöistä.

The Guardian -lehdelle (siirryt toiseen palveluun) puhunut klinikan omistaja sanoi kuitenkin, että munasolut olivat luovutettuja.

Kaur arvioi oman ikänsä noin 70 vuodeksi. Kaurilla, kuten monilla intialaisilla ei ole syntymätodistusta, joten uuden äidin todellista ikää on mahdotonta tietää tarkalleen.

Eettisyys nostattaa kysymyksiä

Daljinder Kaurin lapsi syntyi terveenä ja painoi syntyessään noin kaksi kiloa, The Guardian raportoi. Lapsi on saanut nimekseen Arman.

– Tunnen itseni siunatuksi, kun saan pitää omaa vauvaani. Olin jo menettänyt toivon, Kaur kertoi AFP:lle.

Vaikka vastatulleen äidin ikä onkin saanut aikaan keskustelun eettisyydestä, lapsettomuusklinikan omistaja Anurag Bishno sanoi The Guardianille, ettei vanhempien naisten hedelmällisyyshoitoja pidä rajoittaa.

– Jos yli 45 tai 50-vuotiaiden hoitoja rajoitetaan, miehillekin pitäisi olla rajoitus. Jos puhumme eettisyydestä, [ikärajan] tulisi olla molemmille sama, Bishno sanoi.

Hedelmällisyysasiantuntija Sunil Jindal puolestaan esitti AFP:lle huolensa sekä lapsen että äidin terveydestä. Jindalin mielestä on epäreilua antaa yli 60-vuotiaalle naiselle hedelmällisyyshoitoa.

– Vain se, että seitsemänkymppinen nainen kantaa kohdussaan lasta yhdeksän kuukauden ajan on stressaavaa. Ja pitää myös kysyä, kuinka vanhemmat huolehtivat lapsesta, Jindal sanoi.

Lapsettomuusklinikan lääkärin mukaan Kaurille tehdyt testit osoittivat, että nainen oli tarpeeksi vahva ja terve voidakseen kantaa lasta raskauden ajan.