1. yle.fi
  2. Uutiset

WHO: Lähes 90 prosenttia aborteista tehdään kehitysmaissa

Teollisuusmaissa aborttien määrä on lähes puolittunut. Kehitysmaissa vuosittainen määrä on säilynyt ennallaan.

Ulkomaat
Ihmiset osallistuivat aborttilain kiristystä kritisoivaan mielenosoitukseen kansainvälisenä naistenpäivänä Madrisdissa 8. maaliskuuta 2014.
Ihmiset osallistuivat aborttilain kiristystä kritisoivaan mielenosoitukseen kansainvälisenä naistenpäivänä Madridissa 8. maaliskuuta 2014. Alberto Martin / EPA

Maailmanlaajuisesti jopa lähes 90 prosenttia aborteista tehdään edelleen kehitysmaissa, ilmenee Maailman terveysjärjestön WHO:n tekemästä tutkimuksesta. Järjestö on kartoittanut synnytysikäisten naisten tekemiä abortteja vuosilta 1990 - 2014.

Rikkaissa teollisuusmaissa määrä on lähes puolittunut 46 abortista tuhatta naista kohden 27 aborttiin tuhatta kohti. Suurin muutos on tapahtunut Itä-Euroopassa, jossa aborttien määrä on puolittunut. Kehitysmaissa taso on pysynyt ennallaan 37 abortissa tuhatta naista kohti.

Maailmassa tehdään vuosittain 56 miljoonaa raskauden keskeytystä, käytännössä joka neljäs raskaus päättyy aborttiin. Lähes kolme neljästä abortista tehdään naimisissa oleville naisille.

Aborttien määrässä ei ollut tutkimuksen mukaan eroa maissa, joissa se on laillista tai maissa, joissa sitä oli voimakkaasti rajoitettu. Abortin kriminalisoiminen ajaa tutkijoiden mukaan naiset etsimään laittomia palveluita ja menetelmiä.

Tutkimuksessa oli mukana myös yhdysvaltalainen Guttmacher Instituutti (siirryt toiseen palveluun). Tutkimus on julkaistu Lancet medical journal -lehdessä.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi