Helsingillä on pulma – mistä uudet tilat Tyttöjen ja Poikien taloille?

Muun muassa seksuaalista väkivaltaa kokeneita tyttöjä auttavan Tyttöjen talon toimitilat ovat vaakalaudalla. Uuden kiinteistön löytämisellä alkaa olla kiire.

Kotimaa
Nuori käyttää älypuhelinta.
Iines Jakovlev / Yle

Helsingin nuorisotoimelle on kasaantunut tukku tilaongelmia. Kalliolan Nuorten Hakaniemessä toimivalle Tyttöjen talolle pitäisi löytää uudet tilat. Nuorisolautakunta perui päätöksen toiminnan siirtämisestä Pauligin huvilaan.

Tyttöjen talon tilojen kanssa ei ole aikaa viivytellä, sillä yksityinen vuokranantaja on irtisanonut vuokrasopimuksen päättymään kesäkuun loppuun.

– Saimme neuvoteltua jatkoaikaa heinäkuun loppuun saakka. Olen luottavainen siihen, että tämän kuun aikana löydämme korvaavat tilat, joita haetaan yhdessä järjestön kanssa, sanoo Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Toimipisteessä tulisi olla kahvilamainen yhteinen tila keittiöineen ja useita pienryhmähuoneita. Kustannukset eivät saisi nousta nykyisestä.

Tyttöjen talon pitäisi olla turvallisesti saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä eri puolilta kaupunkia.

"He tarvitsevat tämän paikan"

Talossa tehdään ennaltaehkäisevää ja korjaavaa työtä esimerkiksi seksuaalista väkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla oleville tytöille. Korvaavaa toimintaa ei juuri ole.

– Siihen ei saa tulla katkoa, he tarvitsevat tämän paikan. Kun kriisitilanne mutkistuu pitkittyessään, se on paljon isompi asia korjata, sanoo vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sirkku Ingervo, joka teki talousarvioaloitteen toiminnan turvaamiseksi yhdessä kymmenen muun valtuutetun kanssa.

Helsingissä joka kymmenes toimistoneliö on vapaana, eli toivoa uusista tiloista on.

– Joitain on jo kiikarissakin, mutta en vielä lähde niillä spekuloimaan, Laitio sanoo.

Vireillä on samaan aikaan myös nuorten toimintakeskus Hapen mahdollisten uusien tilojen hankinta Hapen sisäilmaongelmien vuoksi. Niin ikään Poikien talolla on edessä lähtö remontin alta väistötiloihin Vallilan entisestä nuorisotalosta.