1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puutarhoissa pahimmat kasvituhot miesmuistiin – mummon ikiaikainen perennapenkki voi olla mennyttä

Kevään kyseenalainen muotiväri puutarhoissa on ruskea. Vastaava kasvien massatuho tapahtui viimeksi 1980-luvun lopulla. Lumeton talvi kylvi kasveille kuolemaa aina Oulun korkeudelle saakka.

Kotimaan uutiset
Malva kukkii
Nyt jännätään palaako viime kesän kukkaloisto tappavan talven jälkeen. Hanna Juopperi / Yle

Kotipuutarhureilla on ollut itku herkässä kun kevät on paljastanut monivuotisten kasvien poikkeuksellisen suuret talvivauriot. Lyhyt ja kolea viime kesä sekä erityisesti lumettomaan aikaan osuneet pakkaset ovat aiheuttaneet pahimmat kasvituhot puutarhoissa sitten 1987.

– Vahingot johtuvat siitä, että pakkanen tuli lumettomaan maahan, kylmyys painui syvälle ja tuhosi monivuotisten kasvien juuria, Taimistoviljelijät ry:n toiminanjohtaja Jyri Uimonen sanoo.

Yleensä kasvit ovat suojassa tammikuun pakkasilta lumivaipan alla. Viime talvena Suomi oli lumeton vielä tammikuussa aina Oulun korkeudelle saakka. Kasvituhot suijoittuvatkin poikkeukselisen laajalle alueelle.

– Kasvien juuristo on pakkasille selvästi herkempi kuin maan päälliset osat, Uimonen korostaa.

Kestävät perennatkin tuhoutuivat

Kotipuutarhurin kukkapenkin ehdoton luottokasvi on monivuotinen ja kestävä perenna. Perenna on käytännössä ikuinen ja leviää mummon kukkapenkistä koko suvulle. Nyt mummon ikiaikainen perintöperenna voi olla mennyttä.

– Ainakin mummon perennapenkissä tuhot näkyvät varmasti, osa kasveista on kuollut kokonaan ja osa on heikkokuntoisia. Valikoima harventuu valitettavasti kukkapenkissä, Uimonen sanoo.

Ainakin mummon perennapenkissä tuhot näkyvät varmasti, osa kasveista on kuollut kokonaan ja osa on heikkokuntoisia.

Jyri Uimonen

Eritysen epäonnisia Uimosen mukaan ovat ne jotka perustivat kokonaan uuden pihan viime syksynä. Kasvit eivät ehtineet juurtua kunnolla ja näin kestivät pakkasta vielä huonommin.

Taimista on jo pula

Taimitarhoissa monet kasvit talvehtivat ulkona lumivaipan alla. Nyt on jo varmistunut, että pakkanen on tehnyt tuhoa myös taimitarhoissa. Monet suosikkipensaat ovat jo loppu taimikaupoista

– Terijoensalavista ja hopeapajuista on jo pula, niitä ei löydy enää oikein mistään, Uimonen kertoo.

Taimien hintoihin ei tuhoilla Uimosen mukaan ole vaikutusta.

Lue seuraavaksi