1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Seurankipeä reppureissaaja valitsee yhä hostellin – Airbnb ei ole nakertanut bisnestä

Helsingin kantakaupungista löytyy vain kourallinen ympäri vuoden auki olevia hostelleja. Hostellijärjestö arvioi, että Stadionin hostellin lopetettua tilausta olisi ainakin yhdelle-kahdelle uudelle.

Hostelli vieras Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Puolalainen pelisuunnittelija Adrian Kumorowski on tyypillinen hostellivieras Helsingissä. Takana on muutama kuukausi Aasiassa ja Australiassa, Suomi osui sattumalta kotimatkan varrelle.

– En ole ennen käynyt Suomessa ja minulla oli välilasku täällä. Uteliaisuudesta päätin jäädä koneesta!

Kolmekymppinen Kumorowski on matkalla yksin. Hän harkitsi majoituksen hankkimista myös Airbnb:n kautta, mutta vaihtoehdot näyttivät olevan kaukana keskustasta eikä säästöä olisi syntynyt kuin muutama euro hostelliin nähden.

Makuusalin eli "dormin" jakaminen muiden kanssa on Kumorowskin mielestä vain mukavaa.

– Omassa huoneessa on ihan ok olla, mutta ei siinä oikein ystävysty kenenkään kanssa. Täällä on helppo aloittaa keskustelu vaikka huonetoverin kanssa, Kumorowski viittaa ympärilleen Erottajanpuiston hostellissa.

Hostelliin tullaan tutustumaan

Helsingin hostelliyrittäjät kertovat samaa: Airbnb:n tulo markkinoille ei juuri ole nakertanut niiden suosiota.

Airbnb on verkkosivusto, jonka kautta voi vuokrata yksityiseltä ihmiseltä huoneen tai asunnon.

– Meidän asiakkaat ovat yleensä yksinmatkustajia ja he haluavat tulla hostelliin sen takia, että tapaavat muita ihmisiä, Erottajanpuiston hostellijohtaja Elisa Mäntylä sanoo.

Uudenmaankadulla sijaitsevan hostellin käyttöaste on kesäisin yli 90 prosenttia ja talvellakin noin 80.

Päivittäin näkee niitä, jotka ovat tutustuneet täällä ja ovat lähdössä yhdessä illalla ulos.

Suomenlinnan hostellijohtaja Petra Miessmer

Suomenlinnan hostellijohtaja Petra Miessmer kertoo, että toisinaan vieraat ovat jopa pettyneitä, jos edessä on "ylennys" makuusalista yksityishuoneeseen.

– Sehän on reppureissauksen idea, että tapaat ihmisiä. Päivittäin näkee niitä, jotka ovat tutustuneet täällä ja ovat lähdössä yhdessä illalla ulos, Miessmer sanoo.

Halvin vaihtoehto eli vuode jaetussa makuusalissa maksaa kantakaupungin hostelleissa noin 25–30 euroa. Yksityishuoneiden hinnat lähestyvät halvimpien hotellihuoneiden hintoja.

Stadionin hostelli jätti tarjontaan aukon

Mennyt talvi oli Helsingin hostelleissa jopa poikkeuksellisen vilkas, sillä kaksi kilpailijaa oli tarjonnasta poissa.

Vallilassa sijaitseva Cheap Sleep muuttui väliaikaisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi ja Stadionin hostelli joutui lopettamaan toimintansa pysyvästi Olympiastadionin peruskorjauksen alla.

Stadionin hostellia ylläpitänyt Suomen hostellijärjestö on jo pitkään etsinyt korvaavia tiloja.

Tiloihin on löytynyt vuokralainen, joka on voinut ottaa ne vähemmillä muutostöillä käyttöön.

Hostellijärjestön pääsihteeri Irja Hanelius

Järjestön pääsihteeri Irja Hanelius kertoo, että haussa on vähintään 200 petipaikan tilat, hyvien julkisten kulkuyhteyksien varrella.

Muutama lupaava vaihtoehto on mennyt sivu suun.

– Kukaan ei ole rakentanut valmista hostellitilaa, vaan olemme hakeneet tiloja, jotka voisi muuntaa hostelliksi. Niihin on kuitenkin löytynyt vuokralainen, joka on voinut ottaa ne vähemmillä muutostöillä käyttöön, esimerkiksi toimistotilaksi.

Hanelius on sitä mieltä, että Helsingissä olisi tilausta ainakin yhdelle, ellei kahdelle uudelle isolle hostellille.

Tilaa uusille yrittäjille

Hostellijärjestön jatkaessa etsintöjään apajille on ilmaantunut muutama rohkea ulkomainen yrittäjä. Esimerkiksi Hämeentiellä Kalliossa avattiin vuosi sitten piskuinen Sweet Dream Guesthouse.

Ensimmäinen vuosi sujui vierasmajan kiinalaisen johtajan Gina Liun mukaan "so and so" eli niin ja näin. Nyt hyviä arvioita on jo alkanut kertyä, ja vieraita on tullut lisää.

Sturenkadulla vuonna 2012 avattu CheapSleep palaa näillä näkymin hostellikäyttöön ensi syksynä. Sitä ennen Inarintiellä avataan uusi, alkuperäistä isompi The Park by CheapSleep.

– En sanoisi, että hostellibisnes on erityisen tuottoisaa. Päätimme avata uuden paikan, koska kilpailijoita lähti markkinoilta, yrittäjä Oliver Lewis perustelee.