Tyhjästä on paha nyhjäistä – yksityinen eläkesäästäminen ei kasva

Noin joka toinen keski-ikäinen ja sitä vanhempi pelkää, että eläke ei riitä kunnolliseen toimeentuloon.

talous
Eläkkeensaajan asumistukihakemus.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vain noin joka kolmas on säästänyt eläkeaikaa varten, sanoo Eläketurvakeskus. Se pitää osuutta vähäisenä siihen nähden, että joka toinen suomalainen arvioi, että eläkeajan toimeentulo on heikkoa.

Suurin syy säästämättömyyteen on yksinkertainen: rahaa ei ole varaa laittaa sivuun. Varattomuus johtuu usein työttömyydestä tai työkyvyttömyydestä.

Eläketurvakeskuksen tutkimuksessa on tarkasteltu säästämistarpeita ja säästämisen toteutumista vuosina 2011 ja 2014. Yksityinen eläkesäästäminen ei ole kasvanut, toteaa keskus.

Kuitenkin melkein puolet vuoden 2014 kyselyyn vastanneista 35–67-vuotiaista uskoo, että eläke riittää huonosti tai melko huonosti kohtalaiseen toimeentuloon.

Eläketurvakeskuksen mukaan usein säästöön rahaa laittavat ne, jotka olettavat, että eläkeajan toimeentulo on joka tapauksessa kohtalaisen hyvä.

Eläketurvakeskus erottelee pahan päivän varalle säästäjät kahteen ryhmään. Toiset panevat rahaa talteen arjen tarpeita kuten ruokaa varten, toiset säästävät vapaa-ajan kulutukseen, harrastuksiin ja matkailuun.

Yhteistä säästäjäryhmille on varautuminen yksityisten hoivapalvelujen ostoon.