Erikoissairaanhoidon menoista moitteita Imatralle

Tarkastuslautakunta kiinnitti huomiota siihen, että kaupunki on toistuvasti alibudjetoinut erikoissairaanhoidon kustannuksia. Viime vuonna erikoissairaanhoidon menot ylittyivät 3,5 miljoonaa euroa alkuperäisestä talousarviosta.

erikoissairaanhoito
Honkaharjun terveyskeskus
YLE

Erikoissairaanhoidon kustannusten alibudjetointi Imatralla saa pyyhkeitä tarkastuslautakunnalta.

Imatra maksoi viime vuonna Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille erikoissairaanhoidon palveluista noin 3,5 miljoonaa euroa enemmän kuin talousarviossa oli varauduttu.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan sosiaali- ja terveysasioista päättänyt lautakunta alibudjetoi erikoissairaanhoidon menot tietoisesti.

– Talousjohto antoi realistisempia lukuja, Lintunen toteaa.

Erikoissairaanhoidon alibudjetointia on Imatralla tehty aiempinakin vuosina.

Vuodesta 2012 vuoteen 2015 erikoissairaanhoidon menot ovat Imatralla kasvaneet 25 prosenttia. Tarkastuslautakunta huomauttaa, että talousarvioissa maksuosuuksiin varatut rahat kasvoivat kuitenkin vain 17 prosenttia.

Imatra maksoi Eksotelle erikoissairaanhoidosta viime vuonna liki 33 miljoonaa euroa.

Erikoissairaanhoidon menojen kasvu muita kuntia vauhdikkaampaa

Imatran erikoissairaanhoidon menot ovat viime vuosina kasvaneet suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin muissa Eksoten jäsenkunnissa.

Eksoten toimitusjohtajan Pentti Itkosen mukaan muissa kunnissa menot ovat kasvaneet vuosittain enintään kolme prosenttia. Menot ovat lisäksi vaihdelleet kunnissa vuosittain. Pienessä väestöpohjassa sattumalla on Itkosen mukaan suuri osuus kustannusten kehityksessä.

– Useammalla henkilöllä on sairaalahoitoa vaativia vakavia sairauksia samana vuonna. Näitä ei ole kaikissa kunnissa joka vuosi, Itkonen selvittää.

Imatralla sen sijaan menojen kasvu on ollut pysyvästi nousujohteista. Syitä on mietitty niin Eksotessa kuin Imatralla.

– Siihen vaikuttaa lääkäritilanne ja miten lääkärit lähettävät potilaita erikoissairaanhoitoon. Varmasti Imatran vanheneva väestö yksinkertaisesti tulee kalliimmaksi. Voi olla, että perusterveydenhuollossa ole pystytty tekemään kaikkea sitä, mitä Eksotessa on tehty. Ja ovatko toimintamallit olleet toisenlaisia?, Itkonen pohtii.

Itkosen mukaan toimintamalleja käydään nyt läpi Imatralla.

– Tehdään ja korjataan, mitä voidaan, että saataisiin kustannuksiin joku selitys ja saataisiin kustannuksia alemmas, Itkonen sanoo.

Kaupunginjohtaja Pertti Lintunen toteaa, että Eksote on jo päättänyt lakkauttaa psykiatrian osaston Honkaharjusta. Eksote sulkee myös tehostetun palveluasumisen yksikön Eevalan.

Eksote on vuoden alusta alkaen tuottanut kaikki Imatran sosiaali- ja terveyspalvelut, kun Imatra liittyi Eksoten täysjäseneksi. Aiemmin Imatra oli Eksotessa mukana erikoissairaanhoidon osalta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus