1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eutanasia-yhdistys kritisoi nuoren mielenterveyspotilaan armokuolemaa – "Arveluttava tapaus"

Hollannissa on myönnetty armokuolema nuorelle naiselle psyykkisten ongelmien vuoksi. Suomalaisia mielenterveyspotilaita kiinnostaa avustettu kuolema Sveitsissä. Kykeneekö psyykkisesti sairas päättämään kohtalostaan?

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Muun muassa brittiläisen The Independent (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan parikymppistä naista oli käytetty seksuaalisesti hyväksi hänen ollessa 5–15-vuotias.

Vielä aikuisiällä nainen kärsi jälkitraumaattisesta stressireaktiosta, anoreksiasta, masennuksesta ja hallusinaatioista.

Lääkäreiden mukaan naisen tila oli niin vakava, että hänen pyyntöönsä kuolla myönnyttiin. Nainen sai laillisen eutanasian kaksi vuotta sitten. Tapaus tuli laajaan julkisuuteen maanantaina.

Suomessa eutanasian laillistamista ajava Exitus ry pitää Hollannin tapausta arveluttavana. Yhdistyksen puheenjohtaja Kari Viholainen ei sallisi eutanasiaa vakavienkaan mielenterveyden sairauksien perusteella.

– Mielenterveyssairauden osalta on hyvin vaikea arvioida missä vaiheessa kaikki voitava on tehty. Syöpäsairauden osalta rajan vetäminen on selkeämpää. Eutanasian pitäisi aina olla vaihtoehdoista viimeisin, hän sanoo.

Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme pitää tapausta järkyttävänä.

– Hyvinkin synkiltä näyttävissä tilanteissa voi löytyä ratkaisuja. Noin nuoren ihmisen elimistö ei ole vielä kehittynyt, aivotkin ovat vielä kehitystilassa.

– Anorektikon tulisi ensin saada riittävästi ravintoa, ja sen jälkeen edetä hoidoissa asteittain, hän sanoo.

Belgialainen apteekeissa myytävä eutanasia-pakkaus. Kuva: Etienne Ansotte / EPA

Syvästi masentunut ei saata olla oikeustoimikelpoinen

Kari Viholainen on työssään sairaanhoitajana kohdannut paljon itsemurhaa yrittäneitä mielenterveyspotilaita, joilla on vahva halu kuolla.

Potilas saattaa kysyä Viholaiselta suoraan, voisiko hän auttaa jotakuta kuolemaan.

Viholaisen mukaan yksi eutanasian sallimisen peruste tulisi olla potilaan oikeustoimikelpoisuus, eli se, että potilas kykenee täydessä ymmärryksessä tekemään päätöksiä omasta kohtalostaan.

– On hyvä kysymys, kykeneekö vakavasta masennuksesta kärsivä siihen.

On siinä tietenkin se riski olemassa, että nuori saa sivuiltamme idean avustettuun kuolemaan Sveitsissä.

Kari Viholainen

Vaikka suurin osa suomalaisista sallii eutanasian, lääkärin tekemä aktiivinen eutanasia, kuten tappava pistos, on Suomessa rikos. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, että avustettu itsemurha on maassamme laillista toimintaa.

Avustettu itsemurha tarkoittaa käytännössä sitä, että joku muu voi ojentaa kuolettavan lääkkeen, mutta potilaan on otettava se itse.

– Suomessa tehdään noin 800 itsemurhaa vuodessa. Sitä, kuinka moni näistä on tehty avustetusti, ei tiedetä. Meille tulevien soittojen perusteella näitä kuitenkin tapahtuu.

Suomalaisetkin tehneet viimeisiä matkoja Sveitsiin

Sveitsissäkin eutanasia on kielletty, mutta avustetut itsemurhat sallitaan. Maassa toimii yhdistys, joka tarjoaa potilaille kuolinapua. Viholaisen mukaan Sveitsiin tullaan kuolemaan ympäri maailmaa, myös Suomesta.

– Lukumäärä ei kuitenkaan liene kovin suuri.

Exitus ry mainitsee nettisivuillaan Sveitsin yhdistyksen "yhtenä vaihtoehtona". Yhteistyötä yhdistys ei kuitenkaan tahon kanssa tee.

Exituksesta kysellään viikoittain, joskus jopa päivittäin, miten Sveitsistä olisi mahdollista saada kuolinapua. Osa kyselijöistä on mielenterveyspotilaita. Suurin osa soittajista on 30–60-vuotiaita, mutta joukossa on myös nuoria.

– On siinä tietenkin se riski olemassa, että nuori saa sivuiltamme idean avustettuun kuolemaan Sveitsissä.

Kuva: Joni Kärkkäinen / Yle

Viholaisen mukaan sveitsiläinen yhdistys kuitenkin seuloo tarkasti potilaidensa motiivit. Hän arvelee, ettei se ryhtyisi avustettuun itsemurhaan mielenterveysongelmien perusteella.

– Siinä täytyisi olla kyse todella monimutkaisesta ja hankalasta masennuksesta.

Viime vuosina esiin on tullut muitakin yksittäistapauksia, joissa eutanasia on myönnetty psyyken ongelmien vuoksi. Esimerkiksi viime kesänä uutisoitiin nuoresta belgialaisnaisesta joka sai armokuoleman masennuksen vuoksi.

– On mielenkiintoista nähdä tuleeko mielenterveyspotilaiden eutanasiapäätökset jatkossa lisääntymään, Viholainen sanoo.

Korjattu 13.5 klo 10:24: Avustettuja itsemurhia tarjoava taho Sveitsissä ei ole klinikka, vaan voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa jäsenilleen itsemurhassa avustamisen palveluja.