1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Terveyspommi okasta haastaja perunalle? Joulun alla nähdään, onnistuuko Suomen ensimmäinen sato

Vähäkalorisen ja vitamiinipitoisen okan viljelyä kokeillaan tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. Jos ensimmäinen sato loppusyksystä onnistuu, herkun kaupallinen hyödyntäminen on mahdollista muutaman kymmenen vuoden päästä.

ilmiöt
Taimia kasvihuoneessa
Katri Rauska / Yle

Puutarhuri Henri Murto kippaa kuoppaan annoksen kompostoitua karjanlantaa ja asettaa varovasti hennon taimen perään. Hetki on historiallinen. Kangasalalaisella Rekolan puutarhalla on istutettu juuri Suomen ensimmäinen oka.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ennen joulua korjataan ensimmäinen sato. Ja parin vuosikymmenen kuluttua herkkusuut odottelevat okaa joulupöytään samalla tavalla kuin nyt uutta perunaa ylioppilasjuhliin tai juhannukseksi.

Mutta ennen sitä matkassa on monenlaisia haasteita.

Leuto alkutalvi mahdollistaa sadon

Siinä on hyvin vähän kaloreita, paljon c-vitamiinia, hirveästi sinkkiä ja valtavasti rautaa. Ravinteiltaan oka on äärimmäisen mielenkiintoinen.

Henri Murto

Oka eli Oxalis tuberosa on käenkaalikasvien heimoon kuuluva viljelykasvi, joka tuottaa syötäviä maanalaisia mukuloita. Perunan lailla se on kotoisin Perun Andeilta. Oka tuotiin Eurooppaan 1800-luvulla perunan kanssa, mutta jäi melko tuntemattomaksi. Ehkä siksi, että - toisin kuin peruna - se vaatii pitkän kasvuajan.

– Kesän oka tekee biomassaa ja muodostaa lehtiä ja vartta. Mukulan muodostuksen se aloittaa vasta, kun ilmat viilenevät, Henri Murto kertoo.

– Satoa alkaa tulla marras-joulukuussa. Eli marraskuun sää vaikuttaa satomäärään.

Ja tässä se tärkein haaste Suomen sääolosuhteissa onkin. Jos maa menee routaan jo lokakuussa ja marraskuussa on pakkasta, Okan kasvattaminen on Murron sanoin "hieman haasteellista".

– Mutta jos alkutalvi on leuto, meillä on kaikki mahdollisuudet saada tosi hyvä oka-sato onnistumaan, hän jatkaa.

Vähäkalorinen vitamiinipommi

Täydellistä onnistumisen taetta ei oka-sadosta siis ole. Henri Murron mielestä uutta lajiketta kannattaa silti kokeilla.

– Okassa on hirveän hyvää potentiaalia perunan haastajaksi. Se on hyvin houkutteleva vaihtoehto terveellisiä elämäntapoja arvostavalle kuluttajalle, hän kertoo.

– Siinä on hyvin vähän kaloreita, paljon c-vitamiinia, hirveästi sinkkiä ja valtavasti rautaa. Ravinteiltaan oka on äärimmäisen mielenkiintoinen.

Puutarhuri Henri Murto työntää kottikärryjä
Puutarhuri Henri Murto pistää okan-taimien kaveriksi kompostoitua karjanlantaa.Katri Rauska / Yle

Ja koska okaa ei ole viljelty kaupallisesti Euroopassa, sille ei ole päässyt muodostumaan tunnettuja tuholaisia, kuten perunalle.

Henri Murto on päässyt maistamaan okaa Uudessa-Seelannissa, jossa se on ollut yleinen herkku jo 1800-luvulta.

– Okan maku on vähän sitruunamainen. Se on hyvin perunan tyylinen ja sitä voi käyttää kuin perunaa, hän kertoo.

– Raakaraasteena se antaa tosi kivan sitruunaisen maun salaatteihin. Myös okan lehdet ovat käytettävissä.

Muut tehkööt miljoonia

Tähän hetkeen, jossa Henri Murto istuttaa Suomen ensimmäiset okat Heposelän rantaan, on tultu pitkä matka siitä, kun idea muutama vuosi sitten syntyi. Puutarhurin mukaan idean varsinainen isä ja yhteistyökumppani on keittiömestari, ravintola C:n omistaja Ilkka Isotalo. Murron lailla hän oli maistanut okaa matkoillaan ja haaveili herkun hyödyntämisestä ravintolansa keittiössä.

– Aloimme ottaa selvää lajista ja huomasimme, että sen viljely Suomessa voisi periaatteessa onnistua, Murto kertoo.

Okan mukuloiden saaminen Suomeen olikin sitten monen mutkan takana. Evira ei antanut lupaa tuoda kasvia Amerikasta, mutta netin kautta löytyi viimein mukuloita Euroopasta.

Taimia kukkapurkissa
Oka vaatii melko paljon tilaa sillä se kasvaa ensin pituutta ja sitten leveyttä.Katri Rauska / Yle

Nyt Kangasalan mullissa kasvaa reilu kymmenen esikasvatettua tainta ja touko-kesäkuun taitteessa suoraan peltoon kylvetään vielä jonkin verran mukuloita. Jos kaikki onnistuu edes kohtalaisesti, satoa voitaisiin saada ehkä 10–20 kiloa.

– Ajatus on, että ensimmäisenä vuonna saataisiin vakiinnutettua ensimmäinen oka-siemen kanta. Sitten menee vuosi, pari, että saadaan pikkuhiljaa lisättyä varastoa. Sen jälkeen voisi alkaa myydä mukulaa koti- ja ammattipuutarhureille, Murto laskeskelee.

– Ehkä joku muu saa tehdä sen isomman kaupallisen hyödyntämisen. Me voimme sitten Ilkan kanssa kiikkustuolissa nauraa, että se on meiltä lähtenyt, vaikkei ihan miljoonia sillä tehtykään.

Muutettu kello 13.45 kasvin kansainvälinen nimi oca suomalaiseen muotoon oka. Käenkaalikasvien sukuun kuuluva oka ei ole perunan sukulainen, mutta perunan tavoin se tuottaa syötäviä mukuloita.

Lue seuraavaksi