Autonromuja voi katsoa myös kauneutena – metsien kätköistä paljastuu salaisuuksia

Vanhan auton matka ei ole aina vienyt hajottamolle tai entisöijän käsiin. Metsistä ja peltojen reunoilta löytyy edelleen autojen raatoja. Heli Rahunen lähestyy niitä kameran kanssa visuaalista kauneutta etsien.

Kuva: Heli Rahunen

Heli Rahusen kuvissa on lähes tunnistamattomia autonromuja, mutta myös nopeasti katsottuna hyvässä maalissa olevia menopelejä. Kaikkein parhaimmin metsässä säilyneitä ovat alumiinirunkoiset ajoneuvot. Renkaat ovat monista poissa, yhden konepellille on ilmestynyt emalipannu ja kolmannen kyljissä on reikiä.

Kuva: Heli Rahunen

Rahusen innostus metsään jätettyjen autojen valokuvaamiseen alkoi, kun hän kuuli tutun innostuneen asiaan.

– Kyllähän ne ovat kauniita, kun sinä menet sinne metsään, rymyät jonkun puskan läpi ja sitten sieltä tulee krominen dollarihymy vastaan. On se vaan hienoa, visualisoi Rahunen.

Lähemmin tarkasteltuna moni auto on yllättävän vihreä. Sammal kasvaa ikkunoiden pielissä tai saattaa peittää koko kojelaudan.

– Metsäasukkaita löytyy varsinkin Opeleista. Mosseja on myös aika paljon, laskeskelee Rahunen.

Metsäasukkaita löytyy varsinkin Opeleista.

Hän on kuvannut autoja pääasiassa Teerijärven, Vetelin ja Evijärven alueella. Hänen mukaansa autoja löytyy tämän alueen metsistä ainakin muutama kymmenen.

Autoja löytyy metsistä yksittäin, mutta usein ne myös ovat ryhmissä, jopa kolme vierekkäin.

– Sinne ne on ajettu nätisti vierekkäin ja viihtyvät hyvin siellä metsäaukkohakkuulla. Ilta-aurinko siellä nätisti paistaa, ja usva nousee metsän reunasta, kuvailee Heli Rahunen erästä onnistunutta otostaan.

Kuva: Heli Rahunen

Aiempina vuosikymmeninä autoja vietiin usein eläkepäiville metsään. Näitä löytyy edelleen.

– Jos auto kasvaa sammalta ja kaikki kasveja löytyy, niin ovat ne olleet aika kauan… ja päätellen siitä, että on myös 1950–1960 –lukujen autoja.

Luonto ei ole ainoa, joka on muuttanut autojen ulkonäköä.

On hakkuissa kolhiintuneita, ja onpa yhdessä luodinreikiä.

– On hakkuissa kolhiintuneita, ja onpa yhdessä luodinreikiä.

Monet ajoneuvoista löytyvät peltojen reunoilta tai metsäteiden varsilta, mihin niitä on ollut helppo siirtää pois silmistä.

– Monet katsovat minua ihmeissään, kun selitän, että menen metsään ja kuvaan autoja. Ei ne aina oikein ymmärrä, mutta ystävällisesti kertovat.

Kuva: Heli Rahunen

Tuttavat antavat vinkkejä Rahuselle maastosta löytyvistä autoista, ja hän kyselee itse rohkeasti. Joskus voi autoon törmätä myös sattumalta.

– Olin kerran kävelyllä metsätiellä, ja samalla pilkahti silmiin voimakas auringon valo. Tiesin, ettei se kyllä ole aurinko vaan heijastus jostain. Sitten jo juoksin paikalle kameran kanssa, ja sieltähän löytyi kaksikin autoa!