Venäjän uusi vaalipäällikkö haluaa maan vaalivilpin kuriin

Ella Pamfilova on ensimmäinen nainen tärkeällä paikalla Venäjän keskusvaalilautakunnan johdossa. Pamfilova toivoo kansalaisten ilmoittavan välittömästi vaaleissa havaitsemistaan väärinkäytöksistä.

Ulkomaat
Ella Pamfilova presidentti Vlarimir Putinin kanssa vuonna 2006.
Ella Pamfilova presidentti Vlarimir Putinin kanssa vuonna 2006.Dmitry Astakhov / EPA

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova siirtyi virkaan ihmisoikeusvaltuutetun postilta. Hän sanoo tottuneensa kuuntelemaan ihmisiä entisessä työssään ja pitää sitä tärkeänä myös nykyisessä tehtävässään.

– Olemme jo nyt avanneet puhelinpalvelun, johon toivomme ihmisten soittavan heti, kun vaaleissa ilmenee väärinkäytöksiä.

Pamfilova lupaa, että kaikkiin ilmoituksiin ja kysymyksiin reagoidaan. Hän painottaa, ettei kukaan, eivät myöskään vallassa olevan Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustajat saa käyttää asemaansa väärin vaikuttaakseen vaalien tulokseen.

Toimittajilla on tärkeä rooli

Tänä keväänä on jo käynyt ilmi väärinkäytöksiä. Moskovassa esimerkiksi poliitikko käytti erään koulun verkkosivua, jolla pidetään yhteyttä vanhempiin, mainostaakseen itseään.

– Nuoret aktiiviset toimittajat auttavat meitä, kaikki käy nykyisin ilmi hyvin nopeasti, Pamfilova toteaa tyytyväisenä.

Keskusvaalikomissiota on kuitenkin jo kritisoitu toimittajien työn hankaloittamisesta.

Syyskuun parlamenttivaaleissa on nimittäin uudet säännöt, joiden mukaan toimittajien on erikseen rekisteröidyttävä voidakseen seurata vaaleja äänestyspaikoilla. Tällä tavalla valtionjohto halusi estää toimittajina esiintyvien kansalaisjärjestöjen edustajien pääsyn äänestyspaikoille.

Sääntöjä kevennettiin keskiviikkona 11.5. ja verkkolehti Gazetan (siirryt toiseen palveluun) mukaan uudet säännöt ärsyttävät sekä toimittajia että valtionjohtoa. Niiden mukaan toimittajien on edelleen rekisteröidyttävä, mutta pienemmällä paperisodalla.

Vaalivilppi on ollut maan tapa

Pamfilova vaikuttaa päättäväiseltä sanoessaan, että hän haluaa muuttaa Venäjän vaalitapaa rehelliseksi.

– Toivon, että työni kantaa hedelmää vaikka en halua luvata liikoja, tuomitkaa työni tulosten perusteella syyskuun vaalien jälkeen!

Maan tapana Venäjällä on ollut käyttää hyväkseen niin sanottua hallinnollista resurssia. Se tarkoittaa, että vallassa olevat käyttävät asemaansa edistääkseen omien ehdokkaiden ja oman puolueen asemaa vaaleissa. Tähän Pamfilova haluaa muutoksen.

– Emme kuitenkaan voi muuttaa tätä ilman äänestäjien aktiivista toimintaa. Jos he eivät vaadi mitään, mikään ei muutu.

Venäjällä on liian paljon passiivisia äänestäjiä

Monet venäläiset äänestäjät ajattelevat, että he eivät voi vaikuttaa vaalien tulokseen. "Vaalitulos ei riipu äänestäjistä vaan ääntenlaskijoista" on yleinen sanonta. Ella Pamfilova pitää tätä vääränä ajatusmallina.

– Äänestäminen on työtä, pitää kuunnella ja arvioida ehdokkaiden lupauksia sekä tutkia heidän taustojaan.

Ella Pamfilova.
Ella Pamfilova.Kerstin Kronvall / Yle

Passiivinen enemmistö antaa Pamfilovan mukaan aktiivisen vähemmistön käyttöön liian paljon valtaa. Jokaisen kuuluisi itse näyttää, mitä haluaa.

– Vaikka enemmistö kansasta esimerkiksi tukee presidentti Putinia, on kuitenkin olemassa ongelmia, joihin ihmiset haluavat muutoksia.

Ensin vaalit ilman vilppiä, sitten lakiuudistuksia

Ella Pamfilova sanoo, että hänellä on uudessa virassaan selviä tavoitteita. Ensimmäinen niistä on valvoa, että syyskuun parlamenttivaalit sujuvat laillisesti. Vaikka hän ei pidä kaikkia vaalilakeja oikeina, hän pitää äärimmäisen tärkeänä seurata niitä.

Toisena tavoitteena on - pitkällä tähtäimellä - muuttaa vaalilakeja.

– Vaalit ovat tärkeä demokraattinen instituutio, jonka on toimittava kansalaisten oikeuksia vahvistavalla tavalla.