Lahden valtuutetut empivät Fortum-yhteistyötä: nostaisiko pörssiyhtiö kaukolämmön hintaa?

Lahden kaupunginvaltuutetut eivät innostuneet kaupungin energiayhtiön ja Fortumin yhteistyökuvioista uuden lämpövoimalan rakentamiseksi. Kaupunginhallituksen jäsenet tietävät kuviosta enemmän, mutta eivät voi kertoa.

Fortum
Kymijärven voimala Lahdessa.
Mika Moksu / Yle

Lahden kaupunginvaltuutettujen eteen tuodaan alkukesällä toinen toistaan suurempia asioita päätettäväksi. Valtuuston puheenjohtajan Mika Karin (sd.) mukaan kyse on järisyttävän suurista asioista.

Yksi niistä on uuden voimalaitoksen rahoitus. Valtuutettujen pitää pika-aikataululla päättää rahoitetaanko voimalaitoksen 165 miljoonan euron investointi kaupungin pääomittamalla lainalla ja takauksin vai aloitetaanko yhteistyö pörssiyhtiö Fortumin kanssa.

Yhteistyö tarkoittaisi uuden sähkön ja lämmöntuotannon yhtiön perustamista, jossa osaomistajaksi tulisi Fortum. Sähkönjakelu ja -siirto jäisivät pelkästään Lahden kaupungille.

Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta esitteli yhteistyösuunnitelmia keskiviikkoiltana valtuutetuille. Myllyvirta pohdiskeli molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia. Jos kaupunki kieltäytyy Fortum-yhteistyöstä, tulee voimalaitos yksin sen harteille. Investointi kasvattaisi kaipunkikonsernin velkataakkaa entisestään. Toisaalta yhteistyö pörssiyhtiön kanssa kaventaisi kaupungin määräysvaltaa.

Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ratia kyseenalaisti monet kaupunginjohtajan näkemykset. Ratian mielestä Fortum haluaa tulla kaupungin kaukolämpöbisnekseen osingoille.

Ilmassa on paljon avoimia kysymyksiä

Myös monet valtuutetut epäilevät, että yhteistyö pörssiyhtiön kanssa nostaisi kaukolämmön asiakasmaksuja. Pahin pelko olisi, että kaupungin energiayhtiö siirtyisi pörssiyhtiölle pikkuhiljaa kokonaan.

Huonoin ehdoin ei lähdetä mitään tekemään. Se on itsestään selvyys.

Milla Bruneau

Kaupunginhallituksen jäsenet rauhoittelevat valtuutettuja. Kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja Jarkko Nissinen (sd.) ei hyväksy salailusyytöksiä, sillä hänen mukaansa pörssiyhtiötkin joutuvat pelaamaan avoimin kortein ja tiedottamaan osakkeenomistajilleen kaikesta avoimesti.

–Fortumin tuotto-odotukset sijoitetulle pääomalleen ovat 10 prosenttia. Sen voi lukea yhtiön pörssitiedotteesta suoraan, sanoo Nissinen.

– Huonoin ehdoin ei lähdetä mitään tekemään. Se on itsestäänselvyys, toteaa Milla Bruneau (kok.).

– Emmehän me ota sellaista riskiä, että sopimuskumppani voi tehdä mitä tahansa. Jos meidän sopimuskumppani ostetaan, niin siitä tehdään osakassopimus. Tähän on jo varauduttu, vaikka ihan kaikkea julkisuuteen ei ole kerrottu, sanoo hallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen (ps.).

Ei tästä omistajan pidä hermostua, vaan tarkastella vastuullisesti eri vaihtoehtoja.

Jarkko Nissinen

Nissisen mukaan Jorma Ratian puheenvuorossa kuuluu energiayhtiön omistajan siilipuolustus.

– Ei tästä omistajan pidä hermostua, vaan tarkastella vastuullisesti eri vaihtoehtoja. Yhtiötä kohtaan ei ole luottamuspulaa, joten emme ole missään pakkoraossa. Meidän vastuu on selvittää eri vaihtoehdot eikä vain valita helpointa tietä, kertoo Nissinen.

Sosiaalidemokraatit käsittelevät asiaa valtuustoryhmässään sunnuntaina. Kokoomus kävi asioita läpi keskiviikkona.

Jos keinona on hinnankorotukset, meidän ei kannata lähteä mukaan.

Jarkko Nissinen

–Asiaan liittyy paljon sellaisia asioita, joita ei voi vielä kommentoida edes oman ryhmän sisällä, sanoo Milla Bruneau (kok.).

Demareiden Nissinen odottaa, että neuvotteluissa syntyy ratkaisu siihen, miten kaupunki omistajana saisi myös tuottoja lämpöyhtiöstä.

– Jos se keino on hinnankorotukset, meidän ei kannata lähteä mukaan. Mutta jos keinona on toiminnan tehostaminen, niin ilman muuta meidän pitää niistä keskustella, koska me olemme veronmaksajille tästä vastuusta, Nissinen muistuttaa.

Tunteet pinnassa kruununjalokiven kanssa

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Lasse Koskinen on ollut mukana Fortum-neuvotteluissa. Hän ymmärtää kuinka tärkeä asia on kaupungin oman kruununjalokiven osan luovuttaminen jonkun muun päätösvaltaan.

– Se on tunnepitoinen asia, että joku ulkopuolinen toimija tulee perinteiseen sisäpiirin yhtiöön. Siinä nyt on enemmän tunnetta kuin taloutta, arvioi Koskinen.

Molempien osapuolien pitää olla voittajia tässä sopimuksessa.

Lasse Koskinen

Koskisen mukaan kaupunki kuitenkin tarvitsisi leveämpiä hartioita tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittelyyn ja hajautettuun energiantuotantoon.

– Molempien osapuolien pitää olla voittajia tässä sopimuksessa. Kukaan ei saa jäädä altavastaajaksi, ei Lahti eikä Fortum. Kyllä tässä tasavertaisina kumppaneina lähdetään neuvottelemaan.

Valtuutettujen on tehtävä linjapäätös voimalaitoksen rahoitusvaihtoehdoista jo kesäkuun alussa.

- Aikataulu on meillä hyvin tiedossa. Nyt puhumme ihan päivistä, kun arvioimme kannattaako Fortum-yhteistyötä selvittää tarkemmin, sanoo kokoomuksen Milla Bruneau.