Italiassa laki samaa sukupuolta olevien parien oikeuksista otettiin vastaan ristiriitaisin tuntein

Lain puolesta kampanjoineet kokevat sen jääneen keskeneräiseksi. Sen sijaan oikeisto-opposition mielestä laki menee liian pitkälle ja se kaavailee kansanäänestystä lain kumoamiseksi.

Yle maailmalla
Sateenkaariperheitä edustava Marilena Grassadonia.
Sateenkaariperheitä edustava Marilena Grassadonia.Petri Burtsov / Yle

Historiallinen laki meni lopullisesti läpi myöhään keskiviikkoiltana pidetyssä parlamentin alahuoneen äänestyksessä äänin 372-51. Italia oli viimeinen länsimaa, missä samaa sukupuolta olevilla pareilla ei ollut minkäänlaista laillista tunnustusta.

Laki takaa homopareille muun muassa oikeuden puolison lähiomaisena toimimiseen, saman sukunimen ottamiseen, sekä oikeuden kuolleen puolison eläkkeisiin.

”Tämä on ensimmäinen askel, mutta laissa on paljon epäkohtia”

Homopareille oikeudet takaavan lain puolesta on Italiassa kampanjoitu jo vuosikymmeniä. Kun laki vihdoin meni läpi, oli tunnelma monen sateenkaariperheen keskuudessa onnellinen.

Kristoff ja Andrea.
Kristoff ja Andrea juhlivat lain läpimenoa.Petri Burtsov / Yle

– Olen itkenyt onnesta. Nyt suhteellamme on jokin kiintopiste, mitä kohti edetä, kuten kaikki muutkin parit, Andrea iloitsi.

Fabrizio puolestaan kertoi aikovansa heti rekisteröidä 13 vuotta kestäneen suhteensa elämänkumppaniinsa.

Ilon keskellä oli kuitenkin myös pettymyksiä. Laista poistettiin paljon poliittista vastustusta aiheuttanut kohta, joka olisi taannut samaa sukupuolta oleville pareille oikeuden osittaiseen adoptioon.

Roomassa homojen kulttuurikeskusta pyörittävä Mario Colamarino pitikin lakina ensimmäisenä askeleena, mutta riittämättömänä. Hänen mukaansa laki kohtelee vieläkin homopareja ja heteropareja epätasa-arvoisesti.

Sateenkaariperheitä edustava Marilena Grassadonia meni vielä pidemmälle. Hänen mielestään lain valmistelussa politiikka meni lasten oikeuksien edelle.

– Tämä on meille epätoivon ja pettymyksen päivä. Totta kai olen lesbonaisena tyytyväinen, että jonkinlainen laki vihdoin syntyi. Mutta äitinä en voi muuta kuin olla pettynyt siitä, että lapsieni oikeuksia ei vieläkään tunnusteta, hän sanoi.

Oikeisto kaavailee kansanäänestystä, italialaiset ovat jakautuneita

Katolista kirkkoa lähellä olevat oikeistopoliitikot ovat kertoneet alkavansa keräämään tarvittavia 500 000 allekirjoitusta vetoomukseen, joka vaatii hallitusta järjestämään kansanäänestyksen lain kumoamisesta.

Pohjoisen Liiton puheenjohtaja Matteo Salvini meni vielä pidemmälle ja kehotti kunnanvaltuustoja kaupungeissa, joissa hänen puolueellaan on enemmistö, olemaan noudattamatta uutta lakia.

Fabrizio.
Fabrizio aikoo heti rekisteröidä 13 vuotta kestäneen suhteensa elämänkumppaniinsa.Petri Burtsov / EPA

Italian kansa on homoparien oikeuksien suhteen hyvin jakautunut. Monet mielipidemittaukset osoittavat homoparien oikeuksien kannattajilla olevan niukan enemmistön.

– Kyllä sivistysvaltiossa myös homoilla pitää olla oikeuksia. Minä sallisin heille jopa avioliiton, mutta en sentään adoptiota, Francesca sanoi Roomassa.

Paolo puolestaan ei tiedä, mitä asiasta ajatella.

– Minua ei kiinnosta politiikka ja kaikki tämä kohu homojen suhteen. He saavat puolestani yksityisesti tehdä mitä vaan, ei siihen mitään lakeja tarvita, hän sanoi.