Painonhallinta on näyttelijälle työtä: "Vankileirillä oleva ei voi näyttää buffetista tulleelta"

Painon pitäminen kurissa on monelle vaikeaa. Näyttelijälle lihominen ja laihduttaminen ovat arkipäivää. Elokuvassa pitää mahtua roolihahmon nahkoihin.

Kotimaa
Ihmisiä jonottamassa elokuviin.
Yle

Näyttelijöihin kohdistuvat kovat ulkonäköpaineet. Maailmalla peli on kovempaa, mutta myös Suomessa näyttelijät joutuvat ajoittain muokkaamaan vartaloaan roolin mukaan.

– Johonkin toimintaelokuvaan voidaan vaatia jopa vuoden kova salitreeni. Toisaalta vankileirillä olevaa ihmistä ei voi näytellä, jos näyttää siltä, että on tulossa suoraan buffet-pöydästä, kertoo elokuvaohjaaja Timo Koivusalo.

Persoona ulkonäköä tärkeämpää

Timo Koivusalo pyrkii itse valitsemaan rooleihin näyttelijöitä, jotka sopivat jo valmiiksi mittoihin.

– Silloin henkilön ei tarvitse muuttua kokonaan joksikin toiseksi.

Ulkonäköä tärkeämpi seikka valinnassa on kuitenkin näyttelijän persoona. Esimerkiksi alkoholistia näyttelevän ei tarvitse itse olla alkoholisti.

Kun näyttelijä painaa yhtäkkiä 20 kiloa enemmän, muuttuu koko ruumiinkieli.

Ohjaaja Timo Koivusalo

– Onhan se fiksumpaa valita elokuvaan ihminen, hyvä tyyppi, jolla on karismaa ja joka osaa eläytyä rooliin. Silloin rooli voi vaatia esimerkiksi lihottamista. Kun näyttelijä painaa yhtäkkiä 20 kiloa enemmän, muuttuu koko ruumiinkieli ja hänen on helpompi mennä henkilöhahmon nahkoihin.

Lainavartaloita ja tekovatsoja

Joskus ulkonäkö voi olla vain illuusiota. Eri kuvakulmissa saattavat näkyä lainavartalot, eivätkä kuvaruudussa vilahtavat pakarat välttämättä kuulu roolissa olevalle näyttelijälle. Myös puvustus antaa paljon anteeksi.

– Puvustuksella voi muuttaa vartaloa paljon. Olisihan se hankalaa, jos elokuvan kuvauksissa pitäisi odottaa esimerkiksi raskausvatsan kasvamista. Onneksi laadukkaita vauvavatsoja on tarjolla.

Timo Koivusalo antaa myös näyttelijän ammattitaidolle paljon painoarvoa.

Illuusion luominen kuuluu ammattitaitoon.

Ohjaaja Timo Koivusalo

– Illuusion luominen kuuluu ammattitaitoon. Näyttelijä voi saada itsensä näyttämään isommalta omilla liikkeillään, olemuksellaan ja energiallaan.