Mökkijärvi kiinnostaa enemmän kuin Talvivaara-tuomio – "Olen isoimmat taisteluni jo käynyt"

Kivijärven rannalla synnyinkodissaan mökkeilevä Sinikka Peronius sanoo alueen autioituneen eläimistä ja virkistyskäytöstä, kun ympäristö on pilaantunut.

Talvivaara
Nainen esittelee onkimaansa ahventa.
Sinikka Peronius

Sinikka Peronius on turhautunut. Nykyisin kesämökkinä käytössä olevassa synnyinkodissa käynti on enemmän velvollisuus kuin ilo, ja vapaa-ajan vietto mökillä ei ole mahdollista.

Vuonna 2010 Peroniukset huomasivat Kainuussa, että Kivijärven vesi aiheutti iho-oireita. Järvi on entisen Talvivaaran, nykyisen Terrafamen nikkelikaivoksen lähivesistö, ja seuraavana keväänä järviveden käyttöä rajoitettiin talouskäytössä. Silloin myös muut Talvivaaran kaivoksen lähellä asuvat huolestuivat iho-oireista.

Peronius vei itse kesällä 2010 vesinäytteitä tutkittavaksi, kun Kainuun ELY-keskuksessa suhtauduttiin Peroniuksen mukaan nuivasti pyyntöön tutkia veden laatu. Myöhemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kuitenkin totesi, että Kivijärvessä uineiden oireet eivät johtuneet metalleista niin kuin epäiltiin vaan levästä.

Marraskuussa 2012 Kivijärveen tuli metalleja kipsisakka-altaan vuodossa. Suomen ympäristökeskuksen arvioiden mukaan järveen päätyi lähes 1 800 kiloa nikkeliä, noin 800 kiloa sinkkiä, yli 60 kiloa uraania ja noin kaksi kiloa kadmiumia.

Kivijärven rantaa, vedessä näkyy vaaleaa vaahtoa.
Kivijärvellä oli kesällä 2015 vaaleaa vaahtoa.Sinikka Peronius

Peronius on ollut mukana useissa valituksissa vaatimassa nikkelikaivoksen vesistöä pilaavan toiminnan lopettamista. Viimeksi keväällä 2015 hän jätti Kainuun ELY-keskukselle muistutuksen vesistöjen merkittävän pilaantumisen korjaamisesta.

Silti Sinikka Peronius sanoo, ettei välitä, millaisia tuomioita neljälle entiselle kaivoksella johtotehtävissä olleille annetaan kun syytenimikkeenä on törkeä ympäristön turmeleminen. Tuomio annetaan perjantaina 13. toukokuuta, viisi vuotta Kivijärven käytön rajoittamisen jälkeen.

– Minulle merkitsee enää vain se, mitä Kivijärvelle tapahtuu. On lupailtu järven puhdistamista, mutta mistään konkreettisesta en ole vielä kuullut. Mökille meno ei houkuttele, mutta onhan siellä käytävä katsomassa paikkoja, Peronius kertoo.

Kivijärvi on autioitunut

Mökkimatkaa kertyy yhteen suuntaan lähes 600 kilometriä, ja vesihankaluuksien vuoksi mökin talvikäyttö on loppunut jo vuosia sitten. Mökillä ei voi enää toteuttaa miehen kanssa yhteistä harrastusta, kalastusta, ja juomavesikin pitää viedä mukanaan sekä soppakalat ostaa kaupasta.

On sitä jokainen sen verran velkaa synnyinseudulleen.

Sinikka Peronius

Pöly- ja hajuhaittoja on kaivokselta kantautunut mökille vuosien varrella usein, mutta rikkivedyn mädän kananmunan hajuunkin tottuu Peroniuksen mukaan. Huoli turvallisuudesta ja tiedonkulusta on kuitenkin läsnä koko ajan.

Vesilinnut ja lähistöllä puita kaatanut majava ovat kadonneet, ja Kivijärven ahvenet ovat Peroniusten viimekesäisten koekalastusten perusteella pieniä ja nälkäisiä. Muita mökkiläisiä ei Kivijärven rannoilla juurikaan ole, ja alueen virkistyskäyttö on Peroniuksen mukaan loppunut kokonaan, kun aikoinaan sieltä kävivät kajaanilaisetkin poimimassa puolukkansa. Kivijärvi on autioitunut.

Mökistä luopumista, mutta ei kauppoja

Ihan kaikki haitat kaivoksen pilaamasta järvestä eivät kaadu mökkiläisten niskaan, sillä kaivosyhtiö toimittaa Peroniusten pesuvedet, mutta kokemukset siitäkään eivät ole pelkästään auvoisia.

– Viime kesänä viimeisenä kertana tuotiin noin 400 litran säiliöön tulikuumaa vettä, joka lämmitti viileäkellarissa olleet ruoat. Ei mökillä käynnistä lapsuuden maisemissa voi nauttia enää, ei ole voinut vuosiin, Sinikka Peronius sanoo.

Ensin saunavettä järven asukkaille kuljetti Talvivaara, muttaVaasan hallinto-oikeus velvoitti (siirryt toiseen palveluun)myös nykyisen kaivostoiminnan harjoittajan, Terrafamen, kuljettamaan Kivijärven asukkaille saunavettä kesäisin kaksi kertaa viikossa.

Kivijärvi.
Kivijärven keskiosan matalikolla vesilinnut yleensä pesivät, mutta ne ovat kaikonneet.Sinikka Peronius

Vaikka Peronius sanoo, että mökin käyttämättömyys on omanlaistaan luopumista, niin käytännössä hän ei mökistään eroon pääse. Peronius ei usko, että kukaan ostaa alun perin uitto- ja metsämiesten tukikohdaksi rakennettua rakennusta pilaantuneen Kivijärven rannalta.

Sinikka Peronius arvelee, että paikka siirtyy tuleville sukupolville, ja miettii miten kauan järven puhdistaminen tulee viemään aikaa ja montako vuosisataa talon hirret vielä kestävät. Sinikka Peroniusta harmittaa, että Kivijärven kohtaloa vähätellään sen vuoksi, ettei sen rannoilla ole enempää mökkiläisiä.

Ei mökillä käynnistä lapsuuden maisemissa voi nauttia enää, ei ole voinut vuosiin.

Sinikka Peronius

– En tiedä miten lähikylän, Lahnasjärven, asukkaat tällä hetkellä kokevat perinteisen kalastusvetensä menetyksen. Savon puolella ainakin ollaan aidosti huolissaan Vuoksen vesistön kunnosta ja puolustetaan Vuoksen latvavesiä hanakasti. Vaikka olen isoimmat taisteluni kaivosyhtiötä vastaan jo käynyt, niin saatan innostua vesiensuojeluyhdistyksen toiminnasta, jos sellainen perustetaan. On sitä jokainen sen verran velkaa synnyinseudulleen.