Ylen asiantuntija: Dilma Rousseffista haluttiin eroon

Brasilian presidentin viraltapano menee lain mukaan, mutta rangaistuksen suhteettomuus kielii päätöksen poliittisuudesta. Näin arvioi Ylellä maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

Uutisvideot: Asiantuntija arvioi Brasilian tilannetta
Uutisvideot: Asiantuntija arvioi Brasilian tilannetta

Brasilian senaatti päätti äänin 55–22 panna maan presidentin Dilma Rousseffin virkasyytteeseen budjettilakien rikkomisesta. Tämä merkitsee ainakin tilapäistä viraltapanoa.

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo, että kiistanalaisinta asiassa on suhteellisuuskysymys.

– Teon ja rangaistuksen suhdetta on kyseenalaistettu. Sitä, että vaaleilla valittu presidentti syrjäytetään budjettilukujen käpälöinnistä. Muodollisesti viraltapano menee perustuslain mukaan, mutta siitä jää poliittisen päätöksen maku, hän arvelee.

Senaatin päätös saatetaan vielä tänään torstaina tiedoksi presidentti Rousseffille, joka poistuu presidentinpalatsista. Virkaa ryhtyy hoitamaan varapresidentti Michel Temer.

Brasilian senaatti äänestää Rousseffin pysyvästä viraltapanosta virkasyytekäsittelyn jälkeen kuuden kuukauden kuluttua. Silloin päätökseen tarvitaan kahden kolmanneksen määräenemmistö, mutta tämänpäiväisen äänestyksen perusteella sellainen syntynee.

"Hankala ja rehellinen"

Teivaisen mukaan Rousseffin syrjäyttämisessä on kyse paitsi Brasilian talouden alamäestä myös hänen maineestaan hankalana neuvottelukumppanina ja korruption kitkijänä.

– Dilma Rousseff on etiikaltaan puhtoisempi kuin edeltäjänsä Lula ja ne, jotka syyttävät nyt häntä. Hän on yrittänyt puuttua korruptioon, säädättänyt lakeja, yritysjohtajia on vangittu. Dilman puolustajat sanovat, että hänet halutaan pois tieltä, sanoo Teivainen.

Työväenpuolueen presidentti Rousseff on Teivaisen mukaan saanut vastustajia myös siksi, että ei ole samanlainen sujuva neuvottelija ja kompromissien tekijä esimerkiksi elinkeinoelämän edustajien kanssa kuin edeltäjänsä Luis Inácio Lula da Silva.

Pettymystä korruptioon

Myös Lulan ja Rousseffin työväenpuolueen kannattajat ovat pettyneitä. Lula on sekaantunut Petrobas-öljyfirman ympärillä vellovaan korruptioskandaaliin, eikä Rousseff pystynyt pitämään vaalilupauksiaan.

– Rousseff lupasi etuja köyhille, mutta hallitukseen tuli oikeistolaisia vyönkiristyspoliitikkoja ja suurmaanomistajien etujen valvojia.

Nyt työväenpuolueen 13 vuotta kestänyt valtakausi Brasiliassa on ohi – ainakin puoleksi vuodeksi mutta luultavasti pidemmäksikin aikaa.

– Työväenpuolue tuli valtaan puhtoisen vaihtoehdon maineella. Kun sitten selvisi, että hekin syyllistyivät korruptioon, se on ollut monille valtava pettymys.