Jättiputkella kymmenien hehtaarien etumatka – Lahti aikoo hävittää haittakasvin koko kaupungista

Lahdessa on tiedossa 160 jättiputken esiintymisaluetta. Hurjimmissa paikoissa kasvi on levittäytynyt yli hehtaarin alueille. Kaupunki ei kasvin etumatkasta lannistu. Lahti aikoo hävittää jättiputken joka kolkasta.

luonto
Lahti aikoo hävittää jättiputken kaikkialta.
Lahti aikoo hävittää jättiputket koko kaupungista.

LahtiLahdessa on taisteltu vuosikymmeniä jättiputkea vastaan, mutta tänä keväänä haittakasvin tuhoamisessa on laitettu uusi vaihde silmään. Kaupunki on ilmoittanut hävittävänsä palovamman kaltaisia iho-oireita aiheuttavan jättiputken kaikkialta kaupungin alueelta.

Kyllä me niistä eroon pääsemme.

Miia Korhonen

Jättiputki on onnistunut vuosien saatossa levittäytymään ympäri kaupunkia. Tällä hetkellä Lahden kaupungin tiedossa on 160 jättiputkikohdetta.

Suurin osa jättiputken esiintymisalueista on pieniä muutaman kasvin kohteita, mutta joissakin paikoissa jättiputki on levittäytynyt yli hehtaarin alueille.

Yli hehtaarin jättiputkimetsiköitä on muun muassa Kärpäsen ja Ämmälän kaupunginosissa. Kärpäsen suuresta jättiputkiesiintymästä tekee ongelmallisen myös sen sijainti. Jättiputket ovat Lähdesuon puistossa, keskellä omakotitaloaluetta.

– Kyllä me niistä eroon pääsemme. Se vaatii kuitenkin useamman vuoden työn. Kaikissa kohteissa taimet kaivetaan maasta. Joissakin paikoissa maa myös peitetään pressuilla pariksi vuodeksi kasvun tukahduttamiseksi, hortonomi Miia Korhonen Luontoturva ky:stä kertoo.

Kaupunki poistaa jättiputket veloituksetta pihoista

Kevät on paras aika jättiputken hävittämiseen, koska kasvit eivät ole vielä hujahtaneet jättiläismittoihin.

– Tässä vaiheessa ne lähtevät vielä hyvin maasta. Sitten kun se on iso ja kukkiva, poistaminen on huomattavasti haastavampaa, Korhonen kertoo.

Me tulemme veloituksetta hävittämään ne.

Markus Niemelä

Paras taisteluvälinen Korhosen mukaan on pistolapio.

– Se kannattaa kaivaa ylös. Jättiputkella on porkkanaa muistuttava juuri, joka lähtee melko nätisti maasta, kun pistolapiolla kaivaa parinkymmenen sentin syvyyteen, hän ohjeistaa.

Lahden kaupungin metsäpäällikkö Markus Niemelä kehottaa ihmisiä kaivamaan jättiputket omilta pihoiltaan, jos niitä pihoihin ilmaantuu. Jättiputkia hävitettäessä on kuitenkin vältettävä suoraa ihokosketusta.

– Kunnolliset suojahanskat ja suojalasit päälle, jos niitä aikoo itse kaivaa. Jos jättiputken hävittäminen arveluttaa, silloin kannattaa ottaa yhteys kaupunkiin, ja me tulemme veloituksetta hävittämään ne, Niemelä kertoo.

Tilanne on otettava hallintaan

Kansallisen vieraslajistrategian yhtenä tavoitteena on hävittää jättiputket koko maasta.

Sinne ei voi ihminen mennä.

Markus Niemelä

Se, että saadaanko jättiputki hävitettyä, jää nähtäväksi. Metsäpäällikkö Niemelä pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että kasvin hävittäminen otetaan tosissaan, jotta jättiputki ei saa yliotetta.

Pahimmassa tapauksessa voimakaskasvuinen ja tehokkaasti levittäytyvä jättiputki saattaisi tehdä joistakin puistoista ja metsäalueista metsäpäällikön mukaan niin vaarallisia paikkoja, ettei niissä voisi ihmiset enää liikkua.

– Jos on käynyt Karjalan kannaksen puolella itärajan takana, niin on varmasti nähnyt valtavia jättiputkiviidakoita. Siellä on silmän kantamattomiin jättiputkea ja ne alueet ovat käytännössä käyttökelvottomia. Sinne ei voi ihminen mennä, Niemelä summaa.