1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Video: Vastasyntynyt vasikka juo litratolkulla ternimaitoa jo elämänsä ensimmäisenä päivänä

Tervolalaisen maitotilan tuore tulokas on harmaa sonnivasikka, joka on saanut nimekseen Martti Niskanen. Alle päivän vanha Martti-vasikka juo ahnaasti ämpäriin viritetystä tuttipullosta. Tällä kertaa alas hurahtaa neljä litraa ternimaitoa.

Kotimaan uutiset
Martti-vasikka

Nykyaikaiseen navettaan voi kurkistaa tietokoneen ruudulta tai kännykän kautta. Muutamalla näpäytyksellä maitotilallinen näkee katossa olevan kameran kautta esimerkiksi kuinka hyvin lehmät ovat lypsäneet, märehtineet tai paljonko maidossa on rasvaa.

Tervolassa Markku ja Karoliina Rannan tilalla tietotekniikka on osa maitotilan arkea. Se helpottaa töiden tekemistä, mutta luo myös turvaa isäntäparille sekä tilalla käyville lomittajille.

Meillä vasikat saavat juoda niin paljon kuin haluavat.

Karoliina Ranta

Vaikka eläinten hyvinvointia ja navetan tapahtumia tarkkaillaan ruuduilta, käydään navetassa yhä kuten ennenkin. Esimerkiksi poikiminen on niin tärkeä tapahtuma, että sen etenemistä ei jäädä seuraamaan tietokoneen ruudulta.

– Poikivaa lehmää pidetään talon lähellä sijaitsevassa karsinassa, joten siellä on helppo käydä vaikka saunatakki päällä katsomassa, mikä on tilanne, sanoo emäntä Karoliina Ranta.

"On paljon armollisempaa ottaa vasikka nopeasti pois emältä"

Rannan tilalla on 90 lypsylehmää ja päiden määrä nousee pitkälti yli sadan, kun mukaan lasketaan myös nuorikarja. Joukon uusin tulokas on vajaa vuorokausi syntynyt sonnivasikka, jota emäntä juottaa ämpäristä.

Vasikka totuttelee tilan hyörinään turvallisesti omassa karsinassaan. Se on erotettu emosta pian syntymän jälkeen, joten näin alkuunsa isäntäpari huolehtii vasikan juottamisesta ja muusta hyvinvoinnista.

– Vuorokaudessa vasikat juovat 6-12 litraa ja parhaimmillaan 15 litraa ternimaitoa. Meillä vasikat saavat juoda niin paljon kuin haluavat, Karoliina Ranta sanoo ja silittää vastasyntyneen päätä.

Samassa tilassa on aiemmin syntyneitä vasikoita, joiden joukkoon uusin tulokas pääsee muutaman päivän kuluttua. Rannan mukaan poikineen lehmän ja vastasyntyneen ei anneta leimautua toisiinsa.

– On paljon armollisempaa ottaa vasikka nopeasti pois emältä, kun ne eivät ole vielä leimautuneet toisiinsa. Joskus näin ehtii tapahtua, kun lehmä poikii esimerkiksi ulkona laitumelle. Tästä saattaa seurata, että lehmä tulee vihaiseksi ihmisille, kun vasikka otetaan siltä pois, luonnehtii Ranta.

Vasikka pääsee tissille vain kerran

Sonnivasikka on risteytetty lypsylehmästä ja pihvirotuisesta sonnista. Se menee aikoinaan lihatuotantoon, mutta ensin sen pitää kasvaa täysikokoiseksi. Vasikan kasvuvauhti on hurja, sillä lihakset alkavat kehittyä ja pullistua jo ensimmäisen elinvuorokauden aikana.

– Tämä oli illan emän kanssa olkikarsinassa, mutta tuli jo yöksi nukkumaan lastentarhan puolelle, Ranta kertoo.

Lastentarhassa karsinan toisella puolella on muita vasikoita, jotka käyvät vuorollaan tekemässä aidan raosta tuttavuutta uuden tulokkaan kanssa. Vielä illalla vastasyntynyt sai maitoa äidin tissistä, mutta sen jälkeen on tyytyminen lämmitettyyn maitoon, joka tarjoillaan muoviämpäristä isäntäparin käsistä.

Tänä vuonna lehmät nimetään n-kirjaimella ja harmaan hurmurin nimeksi tulee Niskanen Martti. Sukunimi on tilan emännän peruja ja tällä kertaa vasikan sai nimetä maitotilalla vieraillut toimittaja.

Lue seuraavaksi