Vuosi sitten uponneen aluksen nosto meren pohjasta alkoi – Italia haluaa 800 uhrille kunnon hautajaiset

Eurooppaan pyrkineitä turvapaikanhakijoita kuljettanut alus upposi törmättyään rahtilaivaan. Vain 28 ihmistä pelastui.

Ulkomaat
Hautajaiset Maltalla.
Sotilaat kantoivat veneturmassa kuolleiden siirtolaisten arkkuja seremoniassa Maltalla 23. huhtikuuta 2015.Lino Azzopardi / EPA

Italia on alkanut nostaa meren pohjasta viime vuoden huhtikuussa uponnutta alusta, joka vei mukanaan jopa 800 turvapaikkaa Euroopasta tavoitellutta.

Onnettomuus oli tuhoisin Välimerellä sitten toisen maailmansodan.

Italian pääministeri Matteo Renzi lupasi onnettomuuden jälkeen nostaa aluksen kustannuksista ja vaikeuksista huolimatta. Hän haluaa järjestää uhreille kunnon hautajaiset symbolina kunnioituksesta kaikkia Eurooppaan tulleita turvapaikanhakijoita kohtaan.

Alus upposi törmättyään portugalilaiseen rahtilaivaan. Vain 28 matkustajaa selvisi hengissä. Heidän mukaansa laivassa oli ollut yli 800 matkustajaa.

Tähän mennessä on löydetty runsaan 200 uhrin ruumiit.

Uhrit viedään Sisiliaan tunnistettaviksi

Alus lepää noin 380 metrin syvyydessä. Keskiviikkona sitä alettiin nostaa erityisten hydraulisten robottikäsien ja vedenalaisten kameroiden avulla. Laivan kaikki aukot on suljettu, jotteivät sisällä olevat ruumiit pääsisi putoamaan mereen, kun alusta nostetaan.

Laivan nostamisen pinnalle arvioidaan kestävän noin vuorokauden. Sen jälkeen se nostetaan proomulle, joka kuljettaa sen Augustaan Sisiliaan.

Siellä kuolinsyyntutkijat yrittävät tunnistaa ruumiit. Uhrit haudataan sisilialaisille hautausmaille.

Kun alus on saatu tyhjennettyä se tuhotaan.

Ainakin noin 9 000 turvapaikanhakijaa on kuollut Välimerellä vuoden 2013 puolivälin jälkeen. Avustusjärjestöt uskovat, että todellinen määrä on suurempi ja monet ovat kadonneet jäljettömiin ihmissalakuljettajien hylättyä heidät avomerellä.