Vain pieni osa halukkaista saa nyhtökauraa – "Poikkeuksellisen hartaasti odotettu tuote"

Maailman ensimmäinen nyhtökauratehdas ei vielä ehdi tuottamaan siihen tahtiin kuin syöjiä olisi. Vain noin 10 prosenttia äkillisesti räjähtäneestä kysynnästä pystytään täyttämään, arvioi yrityksen toimitusjohtaja Maija Itkonen.

Kotimaa
Nyhtökauraa paistinpannulla.
Antti Kolppo / Yle

Nyhtökauran koe-erät vietiin alkuvuodesta käsistä. Kasviproteiinituote on ollut kovassa nosteessa.

– Kysyntä on ollut aivan valtaisaa, ja se on yllättänyt jälleen kerran kaikki, toteaa noin vuosi sitten perustetun Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen.

Maailman ensimmäinen nyhtökauratehdas saatiin käyntiin tässä kuussa. Parhaillaan meneillään on tuotannon ylösajo, ja toimituspäivämääriin liittyy riskejä vielä syksyyn saakka. Itkonen kertoo, että asiasta on jo alun perin keskusteltu ja sovittu "hyvässä yhteisymmärryksessä" kauppojen kanssa.

Tällä hetkellä tuotetta ei ole riittänyt kaikkiin sitä tilanneisiin kauppoihimme.

Otto Heinonen, Keskon tiedottaja

– Se nyt vain on niin, että tehdas tuottaa alussa pienempiä volyymeja, ja niitä koko ajan nostetaan. Nyt on joitain tuhansia kiloja, ja määrää saadaan koko ajan nostettua. Tuotanto ei voi yhdellä hetkellä nousta nollasta sataan, Itkonen toteaa.

– Sanoimme ihan alun perin, että pystymme toimittamaan tuotetta syksyllä. Periaatteessa tässä ollaan neljä kuukautta etuajassa, hän jatkaa.

Vain pieni osa halukkaista saa

Kauppojen mukaan tuote on herättänyt asiakkaissa poikkeuksellisen paljon kiinnostusta ympäri Suomea. Sitä kysellään päivittäin.

– Se on poikkeuksellisen hartaasti odotettu tuote, kertoo SOK:n vähittäiskaupan ketjuohjauksen valikoimajohtaja Antti Oksa.

Koska ottajia ja kysyntää on myös ketjujen sisällä paljon, eri kauppojen hyllyille tuotetta päätyy nyt vain pieniä määriä.

– Kaikki otetaan vastaan, mitä valmistaja ehtii tekemään. Tällä hetkellä tuotetta ei ole riittänyt kaikkiin sitä tilanneisiin kauppoihimme, kertoo Keskon tiedottaja Otto Heinonen.

Moni jää siis vielä nuolemaan näppejään.

– Vain noin 10 prosenttia äkillisesti räjähtäneestä kysynnästä pystytään täyttämään, Gold&Green Foodsin toimitusjohtaja Maija Itkonen arvioi.