1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

70-luku mursi perhearvot – uusi elokuva näyttää miltä vanhempien vapaus näytti lapsen silmin

Dokumentaristi Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen näytelmäelokuva vie katsojansa nyky-Suomen alkulähteille. Elokuva kertoo kahden pojan silmin 1970 -luvun maailmasta, jolloin perhearvot murtuivat ja seksuaalisen vapauden vaikutukset perheisiin alkoivat näkyä.

Elokuvantekoa Oulussa 12.5.2016. Visa Koiso-Kanttila ohjaa Eeva-Maija Haukista ja Risto Tuorilaa elokuvan Tiernapojat häätökohtauksessa.
Elokuvan Vesan (Vili Saarelan) isovanhempia näyttelevät Risto Tuorila ja Anna-Maija Haukinen, joiden häätöä purettavaksi määrätystä omakotitalosta kuvattiin kesän kynnyksellä Oulussa. Purettavaksi määrätyn talon tilalle on määrä rakentaa kerrostaloja.

Dokumentaristina tutuksi tulleen Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen osittain omakohtaiseen kokemukseenkin perustuva elokuva Tiernapojat on ohjaajan ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva.

Elokuva kertoo tarinan 70-luvun lopulta kahdesta perheestä, joita repii hajalle vanhempien rakkauden ja vapauden nälkä. Tapahtumia katsotaan perheiden 13-vuotiaiden poikien Kaarlon ja Vesan silmin.

Tiernapojat on elokuvaohjaaja Visa Koiso-Kanttilan ensimmäinen fiktioelokuva kymmenen dokumenttielokuvan jälkeen. Kuva: Risto Degerman / Yle

1970-luvulla yhteiskunnan arvot pantiin monella tapaa uusiksi. Perhearvot muuttuivat ja vapaa seksuaalisuus tuli osaksi elämää ja myös aikuisten juhlimiskulttuuri muuttui entisestä.

Samaan aikaan myös ulkoinen maailma muuttui. Vanhoja puutaloja purettiin ja niiden tilalle suunniteltiin uusia kerrostaloja. Myös Vesan ja Kaarlon vanhemmat ovat arkkitehtejä ja mukana uusissa rakennusprojekteissa.

– Tätä kaikkea me kuvataan lasten silmin, kertoo Tiernapojat elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Visa Koiso-Kanttila.

Ahdistava aikuisten maailma

Elokuvassa pojat perustavat oman tiernapoikaryhmän ja kiertelevät aikuisten juhlissa ja kapakoissa, mikä samalla avaa heidän silmiensä eteen aikuisten maailman, joka aiheuttaa turvattomuutta ja ahdistusta.

Oulussa Tuiran kaupunginosaan pääosin sijoittuva elokuva kertoo tarinan ihmisten ja ihanteiden murroksesta sekä kehitysuskosta, jossa sotien jälkeisten sukupolvien ihanteet murtautuivat perheiden arkeen.

Perinteisesti 1960-lukua on pidetty sotien jälkeisten sukupolvien muutoksen aikana. Seuraavan vuosikymmenen mittaan nuo arvot kuitenkin muuttivat myös perhearvoja, arvioi Visa Koiso-Kanttila. Hänen mielestään nykyinen ydinperheiden hajoaminen saikin syttönsä jo 70-luvulla.

– Silloin me otimme ihanteeksi individualismin ja henkilökohtaisen onnen tavoittelun, mitkä ovat keskeisiä arvoja myös tänä päivänä, Koiso-Kanttila sanoo.

– Ne ovat monella tapaa hyviä arvoja, mutta kääntöpuoli on, että lähes puolet suomalaisista pariskunnista eroaa ja lapset jäävät monessa tapauksessa vaille isiä niin kuin tässäkin tarinassa.

Kuvakset Oulussa ja Hailuodossa

Tiernapojatelokuvaa on kuvattu Oulussa muun muassa Karjasillan ja Kuivasjärven alueella, joista on vielä löytynyt 70-lukulaista miljöötä. Muutamia kuvauksia tehdään myös Raahessa, sillä varsinainen kuvauskohde Oulun Tuiran kaupunginosa on jo muuttunut toisenlaiseksi.

Ohjauksen lisäksi Tiernapoikien käsikirjoitus on Visa Koiso-Kanttilan käsialaa. Kuva: Risto Degerman / Yle

Ensi kesän aikana kuvauksia tehdään myös Hailuodossa, jossa kuvataan mökkikohtauksia.

Koiso-Kanttilan ohjaaman ja käsikirjoittaman elokuvan ensi-ilta ajoittuu ensi vuoden keväälle. Sen pääosissa nähdään Vili Saarela, Olavi Angervo, Pihla Viitala, Antti Luusuaniemi, Malla Malmivaara, Tomi Enbuska.

Elokuvan tuottaa Silva Mysterium yhteistyössä ruotsalaisen Dragon Filmsin kanssa.

Elokuvan Vesan (Vili Saarelan) isovanhempia näyttelevät Risto Tuorila ja Anna-Maija Haukinen, joiden häätöä purettavaksi määrätystä omakotitalosta kuvattiin Oulussa toukokuussa.