1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mossack Fonseca haastaa toimittajajärjestön oikeuteen Panama-papereiden julkaisusta

Asianajotoimisto väittää toimittajien toimineen rikollisesti. Toimittajajärjestö korostaa tietovuodon johtaneen väärinkäytösten paljastumisiin.

Asianajotoimisto Mossack Fonsecan toimisto Panaman pääkaupungissa Panamássa. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA

Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca aikoo aloittaa oikeustoimet tutkivien toimittajien järjestöä ICIJ:tä vastaan niin kutsuttujen Panama-papereiden julkaisemisesta.

– Meille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa voimakkaat oikeustoimet suojellaksemme itseämme teoilta, jotka täyttävät rikoksen tunnusmerkistön ja jotka tulee siksi viedä toimivaltaisten oikeusviranomaisten käsiteltäväksi, kertoo yhtiö tiedotteessaan.

Tiedotteesta ei käy ilmi, missä maassa Mossack Fonseca aikoo käynnistää oikeustoimet.

Tutkivien toimittajien järjestö ICIJ toteaa lausunnossaan, että se tulee puolustautumaan voimakkaasti Mossack Fonsecan oikeustoimia vastaan. Järjestö korostaa Panama-papereita tutkineiden toimittajien toimineen tarkasti ja luotettavasti.

– ICIJ puolustaa työtään, joka on on johtanut johtavien poliitikkojen ja muiden tärkeiden henkilöiden eroamisiin sekä viranomaistutkintoihin. Se on johtanut myös pyrkimyksiin uudistaa veroparatiiseja koskevaa lainsäädäntöä, järjestö vastaa omassa tiedotteessaan.

ICIJ:n koordinoimassa hankkeessa sadat toimittajat eri puolilta maailmaa ovat tutkineet panamalaisesta asianajotoimistosta saksalaiselle Süddeutsche Zeitungille vuodettuja asiakirjoja. Toimittajat ovat paljastaneet, että lukuisat poliitikot, liikemiehet, urheilijat ja rikolliset ovat piilottaneet varojaan veroparatiiseihin.