Hyppää sisältöön

Analyysi: Brasilian ensimmäinen naispresidentti hyllytettiin – työväenpuolueen valtakausi näyttäisi loppuvan

Brasilian senaatin maratonistunto Dilma Rousseffin virkarikossyytteestä kesti 18 tuntia. Monet häntä vastaan äänestäneistä ovat itse korruptiosyytteiden kohteena.

Presidentti Dilma Roussef Kuva: Fernando Bizerra Jr. / EPA

Mahtipontisen puhemaratonin päätteeksi Brasilian senaattorit päättivät luvuin 55–22 jatkaa Dilma Rousseffin virkarikosprosessia. Puolen vuoden päästä samat senaattorit äänestävät uudestaan siitä, pannaanko Brasilian ensimmäinen naispresidentti viralta lopullisesti.

Senaatin äänestysluvut antavat viitteitä siitä, että Dilma Rousseffin ja todennäköisesti 13 vuotta vallassa olleen työväenpuolueen valtakausi on ohitse. Lopullisessa äänestyksessä tarvitaan kahden kolmasosan määräenemmistö, joka tämän päivän luvuilla täyttyy.

Rousseff joutuu saman tien syrjään presidentin virasta, ja paikan täyttää keskustalaista PMDB-puoluetta edustava varapresidentti Michel Temer. Rousseffin toinen kausi ei ollut vielä puolivälissäkään, kun hän joutui antamaan paikkansa selvästi oikeistolaisempaa politiikkaa edustavalle Temerille.

Enemmän poliittinen kuin oikeudellinen prosessi

Brasilian senaatista on tullut Dilma Rousseffin virkarikossyytteen myötä eräänlainen tuomioistuin. Monet näkevätkin Rousseffin vastaisen prosessin vahvemmin poliittisena kuin juridisena prosessina.

Häntä syytetään valtion taloustilanteen vääristelystä ennen edellisiä presidentinvaaleja. Häntä ei kuitenkaan ole missään vaiheessa syytetty korruptiosta. Päinvastoin, monet pitävät Dilma Rousseffia pahoin korruptoituneiden poliitikkojen joukossa yhtenä puhtaimmista.

Monet hänen tuomitsijoinaan toimivista senaattoreista ovat itse saaneet syytteitä laajalle levinneissä korruptiojutuissa. Jopa presidentin viran nyt vastaan ottavaa Michel Temer vastaan on menossa virkarikostutkinta (siirryt toiseen palveluun).

Rousseffin suosio on silti pudonnut alamaihin. Viimeisten mielipidekyselyiden mukaan häntä kannatti enää noin 10 prosenttia Brasilialaisista, kun valintansa jälkeen vuonna 2010 hän oli yksi Brasilian suosituimmista poliitikoista.

Monen tekijän summa

Rousseffin suosio  on kärsinyt Brasilian talouskurimuksesta. Työväenpuolueen kannattajakunta on epäilemättä pettynyt myös valtion omistaman öljy-yhtiön Petrobrasin laajaan lahjusskandaaliin, jossa monet työväenpuolueen kärkipoliitikot aina edellistä presidenttiä Luis Inacio Lula da Silvaa myöten ovat ryvettyneet.

Mutta tapahtumien taustalla voi nähdä myös oikeiston ja vasemmiston välistä valtataistelua, joka on kautta historian leimannut Latinalaisen Amerikan poliittisia tapahtumia.

Monen Rousseffin kannattajan mielestä tämä päivä on ollut häpeällinen. Ei siksi, että Rousseff joutui pois virasta virkarikossyytteen seurauksena, vaan siksi, miten se kaikki tapahtui. Rousseff itse puhuu poliittisesta vallankaappauksesta.

Brasiliassa tänään nähty näytelmä ei kuitenkaan ole ainutlaatuinen. Vuonna 1992 presidentti Fernando Collor de Mello joutui luopumaan presidentin virasta virkarikossyytteen vuoksi.