Sipilä: Posti voi tulevaisuudessa olla pörssiyhtiö – hallitus linjasi valtion omistajapolitiikkaa

Pääministeri Juha Sipilä pitää mahdollisena, että Postista tulee pörssiyhtiö. Sipilä kertoi valtion omistajapolitiikan linjauksista tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

politiikka
Infotilaisuus valtion omistajapolitiikan uusista linjauksista.
Infotilaisuus valtion omistajapolitiikan uusista linjauksista.Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjasi tänään torstaina valtion omistajapolitiikkaa tiedotustilaisuudessa. Sipilän mukaan yksi muutos voi olla esimerkiksi se, että esimerkiksi Postista tulee jossain vaiheessa pörssiyhtiö.

Sipilän mukaan mitään päätöksiä Postin viemiseksi pörssiin ei ole tehty. Valtion omistusosuus Postissa laskee nykyisestä sadasta 50,1 prosenttiin, ja omistajapohjan yksi laajentamiskeino voi olla pörssilistautuminen, Sipilä sanoi. Lentoyhtiö Finnairin kohtaloa on arvuuteltu viime päivinä, mutta Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että valtio säilyttää edelleen strategisen enemmistöosuutensa sinivalkoisista siivistä.

Kaikkiaan hallitus linjasi kahdeksan kehityskohdetta valtion omistuksissa.

1. Valtio perustaa uuden kehitysyhtiön

Uuteen kehitysyhtiöön siirretään alkuvaiheessa muun muassa alkoholiyhtiö Altia, Posti ja Arctia. Yhtiö tulee Sipilän mukaan toimimaan budjettitalouden ulkopuolella samaan tapaan kuin valtion sijoitusyhtiö Solidium.

Sipilä korosti, että uusi kehitysyhtiö ei ole yrityshautomo tai pääomasijoittaja.

2. Hallitus puhuu "pääomien irrottamisesta uuden synnyttämiseksi"

– Hallitusohjelman visio velvoittaa meitä tekemään valtion omistamisesta yhteiskunnan aktiivisen uudistamisen välineen. Pääomien käyttöä on tehostettava ja nykyistä omistusta aktivoitava. Suomeen on saatava uutta taloudellista aktiviteettia. Tase töihin, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan taseen laittaminen töihin ei kuitenkaan tarkoita pelkästään valtionomaisuuden myymistä, eikä aikauluja yhtiökohtaisille muutoksille vielä ole.

3. Omistajaohjauksen tueksi perustetaan parlamentaarisesti valittu neuvottelukunta

Neuvottelukunta on tarkoitus perustaa valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Neuvottelukunnan tehtäväksi tulee käsitellä neuvoa-antavasti muun muassa omistajaohjauksen toimintaperiaatteita, valtion yhtiöomistuksen toimintapolitiikkaa ja eduskuntavaltuuksien rajoja.

4. Hallitus ehdottaa uutta rajaa strategiseen omistusrajaan

Tällä hetkellä valtio omistaa joko täydet sata prosenttia tai 50,1 prosenttia yhtiöistä, joille on merkitty strateginen intressi.

Hallitus esittää, että jatkossa joissakin yhtiöissä raja voisi olla 33,4 prosenttia. Tällä pystyttäisiin Sipilän mukaan turvaamaan muun muassa veto-oikeus yhtiöjärjestyksen muuttamiseen.

5. Hallitus esittää muutoksia valtionyhtiöiden omistusosuuksiin

Hallitus tulee esittämään valtion omistuksen kasvattamista energiayhtiö Gasumista ja Fingridistä 50,1 prosenttiin.

Postissa valtion omistusosuus laskee hallituksen esityksessä sadasta 50,1 prosenttiin.

Valtion kokonaan omistamassa Arctia Oy:ssa omistusosuus laskisi Postin tavoin 50,1 prosenttiin.

6. Hallitus esittää yhteiskuntavastuuta valtionyhtiöiden perusarvoksi

Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että verot maksetaan siihen maahan, missä yhtiön tulos syntyy. Veroparatiisien käyttö ei myöskään ole hyväksyttävää.

7. Yritysjohdon irtisanomiskorvaukset puolitetaan

Hallituksen esityksessä muutos tulee myös valtionyhtiöiden johtajien irtisanomistilanteissa maksettaviin korotuksiin. Irtisanomiskorvaukset tullaan Sipilän mukaan puolittamaan uusissa sopimuksissa. Myös johdon bonuksia tullaan pienentämään.

8. Pörssiyhtiöiden johtoa ja henkilöstöä tullaan kannustamaan omistamiseen

Muokattu 12.5.2016 klo 21:03. Jutusta poistettu kohta, jossa kerrottiin, että valtiolla ei ole omistusta Gasumissa ja Fingridissä. Valtio omistaa osan molemmista yhtiöistä.