"Tiedät käyneesi verkoilla, kun pakkasta on 20 astetta ja saaliina 120 sulkavaa"

Miltä tuntuisi nostaa veneeseen rysä, jossa on 14 eri kalalajia? Sen tietää Hämeen entinen maakuntajohtaja Juhani Honka. Harvassa ovat ne päivät, jolloin mies ei ole Vanajalla kaloja narraamassa. Tuttavuutta on tehty ankeriaista sulkaviin.

Kotimaa
Mies nostaa laiturilla sumppua, jossa on kaksi ankeriasta
Eläköitymisen jälkeen Juhani Hongalla on entistä enemmän aikaa kalastaa.

On toukokuinen päivä, yksi niistä päivistä, jolloin lämpötilan odotetaan nousevaan 20 asteeseen ja ylikin.

Mies kävelee – niin kuin tuhannesti aiemminkin – laiturin päähän. Laituri on kotirannassa Hattulassa, Vanajaveden rannalla. Mies alkaa nostaa laiturin päähän kiinnitettyä sumppua. Sumpun sisältö sätkii.

– Tässä on kaksi vallan mainiota ankeriasta, kehuu Juhani Honka laskiessaan sumpun laiturille.

Entinen maakuntajohtaja, nykyinen professori ja senior advisor Honka on ikänsä ollut innokas kalamies. Eläkkeellä rakkaalle harrastukselle, kalastukselle, on jäänyt entistä enemmän aikaa.

– Toinen ankeriaista näyttäisi olevan peräti kaksikiloinen ja toinen puolitoistakiloinen, kokeneen kalamiehen silmä arvioi.

Honka paljastaa, että ankerias on perheen kalapöydän herkku.

Naapurisumpussakin sätkii

Laiturinnokkaan on kiinnitetty toinenkin sumppu. Kun Juhani Honka nostaa rautalankasumpun Vanajan uumenista päivänpaisteeseen, paljastuu kaksi vilkasta haukea.

– Toinen on toista metriä ja painoa on 10–11 kiloa. Toinen on 2,5-kiloinen.

Mies ja saaliiksi saatu hauki
Tämä hauki painaa arviolta 10–11 kiloa.Tiina Kokko / Yle

Sumppu saa molskahtaa vielä toviksi järveen ennen kalojen perkaamista. Kaksi verkkoa, kolmiaitainen potkurysä ja kaksi katiskaa pitävät Hongan tällä hetkellä kiireisenä.

Vanajassa riittää kalaa. Hongan ennätys on 14 eri kalalajia samassa rysässä. Ahventa, särkeä, lahnaa, haukea, kuhaa, ankeriasta, madetta, jopa karppia, hopearuutanaa ja toutainta, alkaa kalamies luetella kaloja, joita Vanajasta voi saada.

Äskettäin Hongan pyydykseen jäi kahdeksan kilon toutain.

– No, siinä oli vähän kalajuttua. Tarkka luku oli 7,6 kiloa, Honka nauraa.

Puhtaiden vesien puolesta

Juhani Hongan sydämenasia on, että vesistöt ovat puhtaat, jotta niistä voivat nauttia uimarit, kalastajat, mökkeilijät – ihan kaikki. Hänellä olikin vahvasti sormensa pelissä siinä, että Hämeenlinnaan perustettiin Vanajavesikeskus (siirryt toiseen palveluun) takomaan rumpua Hämeen vesien ja kulttuurimaiseman puolesta.

Vuonna 2010 toimintansa aloittaneen Vanajavesikeskuksen tavoitteena on saattaa alueen järvet ja joet kuntoon.

Kaksi ankeriasta laiturilla sumpussa
Ankerias on Hongan perheen herkkua.Tiina Kokko / Yle

Honka uskoo, että työ on jo kantanut hedelmää, vaikka aikaa se vaatii. Hänen oman kokemuksensa mukaan roskakalan määrä Vanajavedessä on vähentynyt.

– Ja arvokala kulkee paremmin.

– Tämän järven ongelma on sulkava, joka ei juuri kelpaa mihinkään. Paitsi Tammelan torilla. Jotkut ulkomaalaiset ostavat euron kappale, jos menet sinne myymään.

Honka nauraa, ettei ole tehnyt sellaista myyntikeikkaa itse.

– Sulkava on sellaista kämmenenkokoista kalaa, ja kun on 20 astetta pakkasta talvella ja 120 sulkavaa verkossa, niin tiedät verkoilla käyneesi. Siltikin voin sanoa, että päivääkään en vaihtaisi pois.

Maine kalastajana ja eläkeläisenä on levinnyt

Juhani Hongalla riittää tarinoita, mutta myös kalaa.

– Kun maineeni kalastajana ja eläkeläisenä on levinnyt, niin aika usein tulee soitto, että meillä olisi sellaiset juhlat, löytyisikö sitä ja sitä kalaa.

Honka sanoo, että ei ole pyytänyt kalaa myyntiin, mutta jos soitto ja saalis ovat osuneet kohdalleen, silloin kala on voinut vaihtaa omistajaa.

– Kerran oli eräässä marketissa kalapäivä. Sain aamulla soiton, että nyt ammattikalastaja ei saanutkaan kalaa, olisiko Jussilla tuoda kalaa meidän kalapäivään?

Jos suutarin lapsilla ei olekaan kenkiä, Hongan pöydästä kyllä löytyy kalaruokia syötäväksi joka päivä.