Ensimmäinen tietokone 75 vuotta – Zusen Z sai alkunsa keittiössä

Saksalaisinsinööri Konrad Zuse esitteli sodan melskeessä tietojenkäsittelykoneen, jolla suunniteltiin lentokoneita. Saksalaisten mielestä Zuse Z3 on maailman ensimmäinen tietokone. Mutta myös britit uskovat keksineensä tietokoneen ensimmäisenä ennen kuin amerikkalaiset keksivät sanoa keksineensä sen.

Konrad Zuse oli vuonna 1962 itse rakentamassa uudelleen täysin toimintakykyistä Z3-konetta. Replika on nähtävillä maailman suurimmassa tekniikan ja luonnontieteiden museossa Deutsches Museumissa Münchenissä. Kuva: Deutsches Museum

Sarjanimi Z3 kertoo, että Konrad Zuse ei toukokuun 12. päivänä 1941 esitellyt aivan ensimmäistä laitettaan. Saksalaisinsinöörillä oli siinä vaiheessa valmiina jo kaksi laskukonetta, joiden jatkokehittelyn tuloksena ohjelmoitava ja täysautomaattinen Z3 syntyi.

Valmistuttuaan Z3 tuli heti oikeaan tarpeeseen. Sotaa käyvät mahtimaat keksivät kilpaa välineitä, jotta vastustajasta saataisiin yliote.

Z3:lla laskettiin lentokoneen ohjainpinnan värähtelyä. Laskutoimitus oli kriittinen ja erittäin työläs tekijä lentokonesuunnittelussa, sillä mikäli ohjainpinta alkaisi värähdellä, leviäisi värähtely koko koneeseen.

Z3 tallensi laskemansa tiedot nauhalle. Sodan materiaalipulan vuoksi tallennukseen käytettiin lähinnä vanhaa filmiä.

Liittoutuneiden pommit tuhosivat

Yli kahden tuhannen releen Z3 tuhoutui Berliinin Kreuzbergin rajuissa pommituksissa joulukuussa 1943. Ennen tuhoutumistaan siihen oli ehditty kehitellä useampikin ohjelma. 

28-vuotias Konrad Zuse sai ensimmäisen Z1-laskentakoneensa valmiiksi Berliinissä sijaitsevan kotinsa keittiössä vuonna 1938. Jo laskentakone Z1:ssä oli näppäimistö ja vilkkuvalot. Zuse ei ollut perillä sen ajan muiden laskentakoneiden käyttämästä desimaalitekniikasta ja rakensi sen vuoksi laitteen binäärijärjestelmällä. Käytännössä kaikki nykyiset tietokoneet perustuvat binäärijärjestelmän nolliin ja ykkösiin. Kuva: Deutsches Museum

Sodan aikana Briteillä oli oma elektroninen tietokone Colossus, jota käytettiin saksankielisen salakirjoituksen murtamiseen. Huippusalainen Colossus 1 on kuitenkin todistettavasti ollut toimintakunnossa vasta loppuvuodesta 1943.  

Amerikkalaisilla oli tietysti myös oma hanke ENIAC eli Electronic Numerical Integrator and Computer. Ennen kaikkea ballistisia lentoratoja Yhdysvaltojen sotajoukolle laskenut kone kehiteltiin 1942. Julkisuuteen sen olemassaolosta kerrottiin kuitenkin vasta sodan jälkeen.

Zuse 3:n arvonnousu tapahtui vasta keksijän kuoltua

Syksyllä 1946 Zuse perusti insinööritoimiston. Hän rahoitti toimintaansa muun muassa vuokraamalla Sveitsissä sijainneen seuraavan sukupolven täysin digitaalisen Z4-koneen IBM:lle. Sen jälkeen hän ennusti, että jonain päivänä tietokone voittaa ihmisen shakissa.

Yhdysvalloissa täysin elektronista ENIAC:ia pidetään edelleen aivan ylivoimaisena kandidaattina maailman ensimmäiseksi oikeaksi yleistietokoneeksi. Brittien mielestä taas oikean tietokoneajan käynnisti salamyhkäisenä näihin päiviin asti säilynyt Colossus.

Vasta vuonna 1998 selvisi, että ainakin teoriassa Zuse 3:lla pystyi tekemään aivan yhtä vaativia laskutoimituksia kuin myöhemmin ENIAC:illakin. Samana vuonna Kaliforniassa sijaitseva Computer Museum History Center antoi Zuselle tunnustuksen keksinnöstään postuumisti. 

Konrad Zuse oli arvonnousun saatuaan ollut kuolleena jo kolme vuotta. Zuse jatkoi Z-sarjan koneiden valmistamista vuoteen 1961. Siemens osti Zuse KG:n vuonna 1966.

Vasta vuonna 1997 IBM:n supertietokone voitti ihmisen shakissa.