1. yle.fi
  2. Uutiset

Parkanolaiset jonottivat joukolla uusia passeja

Tänä vuonna menevät vanhaksi viimeiset Suomessa myönnetyt kymmenen vuoden passit. Tästä johtuen poliisin lupatoimistoihin on uumoiltu kevääksi kesäksi ja syksyksi ruuhkaa. Yksi toimistojen ruuhkaa helpottava asia on lupatoimistojen jalkautuminen maakunnan taajamiin. Parkanossa passibussille tuntui olevan tarvetta.

Kotimaan uutiset
Passia jonotettiin Parkanossa
Passia jonotettiin ParkanossaKai Pohjanen / Yle

Sinnikkäimmät uuden passin jonottajat olivat saapuneet paikalle jo hyvissä ajoin aamulla, mutta siitä huolimatta usean ihmisen jonotusaika venyi tunteihin. Paikallisessa passijonossa säilyi kuitenkin aurinkoisena kevätpäivänä sopu ja leppoisa tunnelma.

– Eläkeläisellä palkka juoksee, vaikka seisoisi täälläkin, kaksi ja puoli tuntia passia vartonut parkanolainen Seppo Mattila naurahtaa.

Passijonon ikäjakauma olikin paljolti eläkeläisvoittoinen. Poliisin lupasihteeri Ville Koivulan mukaan Seppo Mattilan passin olisi voinut uusia myös sähköisesti, koska entiseen viiden vuoden passiin oli jo otettu miehen sormenjäljet. Joko ikäihmisille hankaluuksia tuottava netin käyttö tai Pirkanmaalla harvinainen passibussin vierailu sai monet passintarvitsijat jonottamaan aurinkoisessa kevätsäässä tuttujaan tavaten.

Poliisin lupapalvelujen jalkautumiseen maakunnan taajamiin on useita syitä. Lupasihteeri Ville Koivulan mukaan Parkanoon rantauduttiin sen vuoksi, että passiruuhkat ovat kovimpia nimenomaan keväällä ja myös viimeiset Suomessa myönnetyt kymmenen vuoden passit ovat umpeutumassa.

Parkanolaiset peukuttavat palvelulle, mutta pitävät auton saapumisen syynä pienempien poliisiasemien lakkautuksia.

Lupasihteeri Ville Koivula ottaa vastaan Seppo Mattilan passihakemuksen
Parkanossa passia haettiin bussistaKai Pohjanen / Yle

Valtaosa parkanolaisista passinuusijoista tarvitsee passia henkilötodistuksekseen. Pitempiä ulkomaanmatkoja ei haastateltavillamme ollut mielessä. Seppo Mattila mielisi Viroon villisikajahtiin, mutta jahdit ovat nyt jäissä etelänaapurissamme tavatun sikaruton vuoksi.

Parkanolainen Matti Vahosalmi kertoo matkustaneensa jo tarpeeksi, mutta hänelle passi tulee tarpeeseen.

– Minulla ei ole enää ajokorttia ja passikin on mennyt vanhaksi jo 2009, joten tarvitsen uuden henkilötodistuksen, Vahasalmi tuumii.

Kymmenet, jos ei sadat, parkanolaiset saavat lähiviikkoina uudet passinsa paikalliseen R-kioskiin. Kaikissa kunnissa tätäkään palvelua ei ole tarjolla.

Lue seuraavaksi