Tatuoinnilla surraan, toivutaan ja muistetaan

Sitä, mitä ei voi unohtaa, voi myös korostaa. Muistotatuointeja otetaan monissa eri elämäntilanteissa, ja niillä kunnioitetaan niin henkilöiden, eläimien, kuin tapahtumienkin muistoa.

Kuva: Krista Holappa / Yle

Vuosi 2016 on jo ehtinyt aiheuttaa surua musiikin ystäville, kun esimerkiksi David Bowie, Lemmy Kilmister, sekä Prince ovat kuolleet. Surun keskellä monet miettivät edesmenneiden idoleidensa muiston kunnioittamista, oli se sitten soittolistojen luontia, tai vaikkapa tatuoinnin kautta henkilön elämän tai sanoman ikuistamista.

Muistotatuointi voikin olla muodoltaan monipuolinen, ja sisältää usein henkilökohtaisen merkityksen kantajalleen.

Henkilöitä koskevissa muistotatuoinneissa on tyypillisesti nimi ja päivämäärä. Kirjoitustyylejä on loputtomasti. Kuva: Krista Holappa / Yle

Henkilöiden ja eläinten muistoa kunnioittavia tatuointeja tehdään paljon ainakin Underground Store Joensuussa, jossa tatuointiartisti Sanna Tasma sanoo muistotatuointien olevan yksi yleisimmistä aiheista. Tasma myös uskoo muistotatuointien säilyvän kalenterissaan, sillä henkilökohtaiset ja yksilölliset aiheet antavat kuvalle painoarvoa.

Hän myös uskaltaa sanoa, että muistotatuoinnin ottaminen voi olla kuin terapiaa ja henkilökohtaista kasvua.

– Sitten, kun näkee sen lopputuloksen peilistä, niin silloin yleensä asiakkaasta huomaa sen tyytyväisyyden, että se on niin kuin päätös sille asialle.

Tasma ei itse tee muotokuva-tatuointeja, mutta on ottanut edesmenneestä koirastaan tatuoinnin sääreensä. Tatuointi on auttanut henkisesti menetyksen käsittelyä, ja sen olemassaolon tiedostaminen antaa lohtua.

– Mulla oli ihan toisen kuvan aihe varattuna, mutta sitten traumaattisesti minun pieni chihuahua-koirani kuoli, sitten vaihdettiin lennosta aihetta, että tehdään se muotokuva muistoksi.

Inkku Escobar teki Sanna Tasmalle muistotatuoinnin sääreen. Kuva: Krista Holappa / Yle

Tasman kokemuksen mukaan nuoret aikuiset ovat valmiimpia ottamaan perheenjäseniin liittyviä tatuointeja, kun taas idoleihin viittaavia kuvia otetaan ikään katsomatta. Mitä muuta muistotatuointiin omasta perheenjäsenestä voi sisältyä, kuin pelkkä nimi?

– Jos on tehnyt henkilön kanssa tiettyjä asioita tai muistaa hänet tietyistä asioista… Tämmöiset lämpimät ajatukset ja muistot liittyy siinä (tatuoinnissa) tiettyihin kuvallisiin vihjeisiin.

Tatuoinnin työstämisprosessin kulusta Tasman kanssa on yhtä mieltä La Escobar Familia -tatuointiliikkeen artisti Inkku Escobar. Molemmat haluavat varmistaa kuvan lopullisen muodon olevan kantajansa näköinen keskustelemalla kuvasta etukäteen, ja ottamalla asiakkaan osaksi prosessia.

– Kyllä yleensä rakennetaan kokonaisuus yhdessä, että asiakas tuo meille malleja ja ideoita. Katotaan niitten kuvien pohjalta, mikä sen asiakkaan mieltymystyylisuunta on, kertoo Inkku Escobar.

La Escobar Familiassa voi tutustua muotokuvamalleihin esimerkiksi lehtiä selailemalla, jos omasta tyylistään ei ole vielä varma. Kuva: Krista Holappa / Yle

Escobar sanoo muistotatuointeja aiheeksi muiden joukossa, nostamatta niitä toista aihetta yleisemmäksi. Muistotatuoinneista hänelle tuttuja ovat muotokuvien osalta yleisemmät lemmikkikuvat, ja läheisten muistoksi otetut kirjoitukset ja fraasit. Hänellä ei itsellään ole muistotatuointia, mutta näkee ne silti enemmän iloisina, kuin surullisina.

– Mä en itse tatuoisi muistotatuointia surusta, vaan päinvastoin sen positiivisuuden kautta, mutta kyllähän niitä tehdään ehkä enemmän sitten sen poismenon johdosta.

Escobar on huomannut myös julkkiksista otettuja tatuointeja sosiaalisessa mediassa. Ilmiö toistuu usein, kun joku vaikuttava henkilö menehtyy.

– En mä näkis että niitä (samoja) kuitenkaan tatuoidaan vuodesta toiseen, tai että niitä ottaa kuka vaan, ne on sitten näitä tällaisia vähän fanaattisempia faneja.

Kirjoittaja on Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelija.