Euroviisuissakin politikoidaan: "Viestit esitetään hienovaraisemmin pinnan alla"

Euroviisuja seurataan keväisin televisiosta kymmenissä maissa. Vaikka maat mittelevät toisiaan vastaan, luovat viisut kuvaa yhtenäisestä Euroopasta.

Kotimaa
Maiden liput liehuvat Euroviisukisoissa näkyvästi.
Maiden liput liehuvat Euroviisukisoissa näkyvästi.Jyrki Valkama / Yle

Euroviisut huipentuvat tänä viikonloppuna. Laulukilpailu yhdistää tutkija Saara Ratilaisen mukaan Euroopan kansoja populaarikulttuurin keinoin. Tapahtuma mahdollistaa yhteistyön tekemisen yli poliittisten rajojen.

– Euroviisut tunnetaan suvaitsevaisuuden juhlana. Halutaan nähdä yli poliittisten rajavetojen ja kommunikoida musiikin kielellä. Näin voidaan näyttää, että Euroopan maista tulee myös muita viestejä kuin mitä valtiopolitiikan tasolla on annettu.

Politikointi jää pinnan alle

Saara Ratilainen on tutkijana Aleksanteri-instituutissa. Hän on erikoistunut Venäjän ja itäisen Euroopan alueisiin. Venäläiset ottavat Ratilaisen mukaan Euroviisut hyvin vakavasti. Siksi esimerkiksi muissa Euroopan suhteissa käyttöön otettuja pakotteita ei ole ulotettu musiikin puolelle.

– Euroviisut ovat Venäjällä tärkeä juhla. Maalla on tilaisuus näyttää kilpailussa, että sieltä tulee menestyviä musiikkiartisteja. Ehkä siksi osallistumisesta ei ole kieltäydytty.

Ratilainen uskoo, että Euroviisuissa tapahtuu kielloista huolimatta myös politikointia.

– Viestit esitetään hienovaraisemmin. Ne voivat näkyä visuaalisessa esiintymisessä tai rivien välistä sanoituksissa. Vahvojakin viestejä voi löytyä, kun alkaa lukea pinnan alta.