1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Mänty viihtyy kotinurkillaan – lähellä tuotettu siemen kasvaa parhaiten

Männyn viljelyssä voidaan päästä merkittävästi nykyistä parempiin tuloksiin siementen tarkemmalla valinnalla. Siemeniin liittyvät ohjeet muuttuvat ensi vuonna. Suomalais-ruotsalaisen tutkimuksen mukaan siemeniä tai taimia ei kannata tuoda liian pohjoisesta tai liian etelästä.

luonto
Metsänkasvuun vauhtia
Tutkijat Seppo Ruotsalainen ja Egbert Beuker Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikassa. Paavo Koponen / Yle

Männyn viljelyn siemensiirtoa on tutkittu Suomessa ja Ruotsissa jo pitkään. Kokeita on suoritettu liki kolmessa tuhannessa pisteessä. Kootun tiedon perusteella valmistellaan männynsiemenen käyttöalueista uudet ohjeet, joiden voimaantulosta päättävät Evira ja maa- ja metsätalousministeriö ilmeisesti syksyllä 2017.

Männyn viljelymateriaalin suositeltava käyttövyöhyke on enimmillään parisataa kilometriä pohjois-etelä -suunnassa. Itä-länsi -suunta ei ole kriittinen. Tarkinta siemensiirto on aivan etelässä ja aivan pohjoisessa.

– Kestävyys heikkenee, jos viljelyaineistoa siirretään liian kauas pohjoiseen. Toisaalta jos siirretään liian kauas etelään, niin kasvu heikkenee. Pohjoiset puut eivät kasva etelässä, toteaa tutkija Seppo Ruotsalainen Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun toimipaikasta.

Yleensä kaikki taimet kyllä kasvavat, mutta oikein valittu materiaali tuottaa puuta paremmin.

– Tässä tutkimuksessa uutta on, että kiinnitettiin taimien eloonjäämisen lisäksi kasvuun. Sopivimmilla siemenillä ja taimilla semmoinen 20-25 % parempi kasvu on mahdollista, jos myös metsänhoito ja kasvupaikka ovat optimaalisia. Päätehakkuuvaiheessa se merkitsee melkoista rahamäärää, sanoo puolestaan tutkija Egbert Beuker.

Kasvu nopeutuu, mutta kiire ei tule

Hyvä kasvu vaikuttaa myös metsän kiertoaikaan. Taimikko valmistuu harvennuskuntoon ja lopulta päätehakkuuseen ripeästi.

– Kyllähän tämmöisellä hyvin hyväksi todetulla jalostetulla aineistolla voidaan kymmenen, kaksikymmentä vuotta lyhentää sitä kiertoaikaa, mikä on tietysti metsänviljelyn kannattavuuden kannalta hyvin tärkeä asia. Ei metsänkasvatus kovin kiireiseksi ja hektiseksi silti muutu, myhäilee puolestaan tutkija Seppo Ruotsalainen.

Eniten siemensiirron säännöt muuttuvat Pohjois-Suomessa. Mullistavia muutoksia viljelymateriaalien käyttöalueisiin ei kuitenkaan tule. Ohjeiden käyttöönotossa on myös siirtymäaikaa.

Lue seuraavaksi